Промислове вирощування овочів та фруктів заслуговує на придбання специфічної, вузькоспеціалізованої і взагалі, так би мовити, тематично обмеженої техніки. Якщо ви збираєтеся вирощувати якусь культуру серйозно й надовго, є сенс придбати комбайн для збору врожаю конкретно під неї. Відомо, що продуктивність ручної, навіть найкваліфікованішої, праці в кількараз менша порівняно з бодай поганенькою механізацією. Якщо це не трюфелі й не шафран звичайно… Витрати на ручне збирання ягід, наприклад, складають до половини від усіх затрат у виробничому циклі.

Ягідні комбайни

Ручне збирання ягід може інколи поставити під сумнів доцільність цього виду виробництва. Адже деколи для збору ягід є максимум тиждень-півтора, інакше плоди пообсипаються.

А людей не вистачає, потрібно працювати у три зміни, щоб встигнути все зібрати, та купа інших клопотів.

На щастя, є комбайни, що дають змогу якісно зібрати врожай протягом лічених днів, завдавши мінімальної шкоди плантації.

Фото 1. Комбайни для ніжної роботи

Смородина чорна, смородина червона, аґрус, шипшина, аронія тощо

Ціна: € 15-115 тис.

Сучасні нові сорти ягід мають певні фізико-механічні властивості, які дають змогу збирати їх комбайном, зберігаючи ягоду цілою, не менш корисною та такою, що довго лежить. Усе починається із закладання плантації, оскільки механізоване збирання вимагає дотримання чітких норм, тому ширина рядів має становити не менше 3,5-4 м. Це дасть змогу вільно виконувати всі агротехнічні заходи без ризиків для рослин. Проміжок між кущами в ряду має складати 40-60 см. Така густота не дасть змоги рослинам формувати зайві відгалуження, що ускладнить збирання врожаю. Через кожні 300 м у ряду слід робити технологічний розрив завширшки 6-8 м для маневрів техніки та вільного заїзду в новий ряд плантації. Основним робочим елементом комбайнів для збирання смородини є пристрій, який підбирає та розділяє кущ, обтрушує ягоду, очищує струменем повітря та транспортує в контейнери/діжки тощо. Такі комбайни зазвичай пропонуються в двох модифікаціях: потужніші, призначені для великих ділянок (понад 20 га), які проходять ряд за один раз, та менш потужні, котрі захоплюють півкуща за один прохід, але можуть бути агрегатовані з міні-тракторами. Якщо говорити про продуктивність потужних агрегатів, то вона становить 0,3-0,4 га/год. залежно від щільності насаджень. Стандартний самохідний комбайн для збирання смородини складається з ходової частини, механізму для струшування ягоди, який має вигляд довгих валиків із пальцевими обтрушувачами, розташованими під кутом, контейнерів для транспортування ягід та вентиляторної секції, котра забезпечує очищення врожаю від сторонніх домішок. Система працює завдяки взаємодії гідравлічних насосів та гідравлічних моторів. Це дозволяє плавно регулювати робочі параметри: швидкість збирання, частоту вібрації струшувала і швидкість роботи вентилятора. Відсоток збирання ягід коливається у межах 95-97% залежно від виробника. Регулювання інтенсивності обтрушування ягід є дуже важливим у разі, якщо комбайн планується застосовувати не лише для збирання чорної або червоної смородини. Кожна культура має свої особливості. Так, наприклад, аронія потребує більшої амплітуди, ніж смородина, а аґрус – набагато меншої. Знання цих тонкощів та можливості регулювання агрегату дадуть змогу зібрати врожай найефективніше.

Ведмежа мрія

Ціна: $ 16,5-70 тис.

Малина вважається вигідною, але примхливою культурою. І збирати її потрібно кілька разів, і ягода з різною силою кріпиться до квітколожа, до того ж вона м’яка та потребує делікатного транспортування. Тому не дивно, що, скажімо, польські виробники займалися вдосконаленням моделей комбайнів для збирання малини понад 30 років.

Основною проблемою під час збирання є велика ширина кущів та висока густота пагонів біля основи – це ускладнює підбирання ягоди після струшування. Традиційні комбайни з пальцевими валиками з оптимальною амплітудою коливання могли зібрати в кращому разі 90% врожаю у потрібній фазі зрілості. Середній показник становив близько 83-85%. Інші ягоди просто обсипалися на землю. Нижчі коливання обтрушувача давали менші втрати по ягодах, що впали, однак з куща вдавалося зібрати лише 75% стиглих.

Сучасні комбайни для збирання малини мають вертикальні пальці-обтрушувачі, які дають змогу зняти 95-96% ягід.

Така система показала себе безпечнішою щодо плодів та рослини загалом. Оскільки слід відбирати незрілі або пошкоджені плоди, для обслуговування конвеєрної стрічки потрібно 3-4 людини для ручного сортування плодів.

Варто звернути увагу на ціну комбайна з урахуванням потенційної продуктивності. На плантації з шириною рядів 4 м комбайн рухається зі швидкістю менше 1 км/год. і може зібрати ягоду із площі 0,2 га, тобто за 10-12 годин роботи – 3 ділянки у 2 га. Це означає, що комбайн, повторюючи те саме збирання кожні 4 дні, може зібрати ягоди на ділянці у 8-10 га.

Фото 2. Комбайни для ніжної роботи

Для збирання лохини та чорниці

Ціна: $21-75 тис.

Лохина та чорниця теж уважаються складними для збирання через поступове дозрівання ягід. Ці культури заведено збирати вручну, оскільки висока ціна покриває витрати на оплату ручної праці. Для підвищення продуктивності збирання врожаю в невеликих фермерських господарствах використовують обтрушувані. Під час їхньої роботи під кущем розгортають екран для ягід.

Плоди очищують від сторонніх домішок ручними вентиляторами.

Єдиною країною, яка виробляє комбайни для збирання лохини або чорниці, залишаються СІЛА. Американські виробники пропонують комбайни різних розмірів, починаючи від самохідних і закінчуючи причіпними – для тракторів із потужністю 30 к. с.

Для збирання цих ягід використовують подвійні валики з горизонтально розміщеними пальчиковими обтрушувачами. Вони відрізняються від машин для збирання смородини детальнішими налаштуваннями системи струшування. Наприклад, деякі комбайни такого типу мають систему кругової вібрації в горизонтальній площині. Ця опція актуальна на початку сезону, коли потрібно раніше за конкурентів вийти на ринок. Наприкінці сезону можна використовувати можливість струшування із навантаженням, коли інтенсивно трусять увесь кущ.

Висока ціна ягід компенсується затратами на ручне збирання, і придбання такого комбайна може бути виправданим на великих ділянках -15 і більше га.

Овочезбиральні комбайни

З овочами якось простіше і певніше: і достигають вони водночас, і не такі примхливі. Проте і тут механізований спосіб збирання врожаю дозволяє істотно підвищити ефективність праці. А також відчутно заощадити і скоротити строки, гарантуючи якісне та ефективне збирання врожаю.

Часник

Ціна: $ 3,5-15 тис.

Єдиною умовою для роботи комбайна для збирання часнику є ширина рядів. Вона має бути не менш як 20 см. Усі інші параметри налаштовуються під конкретну посадку.

Принцип роботи часникового агрегату полягає у тому, що під час руху машини двовилковий бадилляпідіймач піднімає зів’яле бадилля і вирівнює рослину для підрізання коренів підкопувальним лемешем і подальшого захвату стебел часнику пасковим підйомником. Леміш підрізає кореневу систему рослини і злегка підіймає її для захвату стебла пасковим підйомником. Положення та глибина ножа регулюються гідравлічно.

Пасковий підйомник захоплює рослину, витягає її з ґрунту і подає у відсік для видалення бадилля. Під час підйому по транспортеру, що приводиться в рух гідромоторами, вібраційна система очищає голівки часнику від залишків ґрунту Дисковий зубчатий ніж, що має високу частоту обертань, зрізає голівку на необхідній висоті (довжина стебла корегується), й голівки часнику падають на транспортер, де вони додатково очищуються від зайвого й опускаються у прикріплений під транспортером лантух.

Щодо продуктивності збирання часнику – тут багато залежить від потужності механізму, в середньому -1 га за зміну.

Фото 3. Комбайни для ніжної роботи

Фото 4. Комбайни для ніжної роботи

Морква й петрушка

Моркву можна збирати й комбайнами для збирання картоплі, які мають високу продуктивність, але завдають великої шкоди шкірці рослини, що скорочує термін зберігання. Класичний комбайн для збирання моркви працює за принципом бурякозбиральної техніки. Однорядний комбайн може використовуватися як причіпне обладнання для тракторів із потужністю понад 40 к. с. При збиранні врожаю коренеплід висмикується із землі, очищується від залишків землі на корені, видаляється бадилля, і морква(чи петрушка) по транспортеру вивантажується на причіп.

Збирання моркви може відбуватися як з пласкої поверхні землі, так і з гребня. Втрати при збиранні коренеплодів мінімальні – 1-2%. Продуктивність такого комбайна залежить від потужності і може коливатися у межах 0,06-1 га за годину. Варто нагадати, що агрегат потрібно ретельно мити не лише наприкінці сезону збирання коренеплодів, а й перед переміщенням на інше поле. Це скоротить ризик розповсюдження захворювань.

Це огірки!

Всім лежати!

Комбайн для огірків, на якому люди розміщуються на лежаках і вручну збирають огірки, відомий уже понад 10 років. Раніше такий агрегат сприймався як диво дивне і викликав скоріше посмішку, аніж інтерес. Проте згодом цей метод збирання врожаю продемонстрував продуктивність вищу на 40% порівняно з ручним методом. Конструкція машини доволі проста. Від самого комбайна чи причіпного обладнання розходяться дві флігер-платформи, на яких розміщено лежачі робочі місця. Кількість місць може коливатися від 6 до 24. Комбайн повільно рухається вздовж рядів, а робітники, лежачи обличчям донизу, оглядають кущі у пошуках плодів. Зібрані плоди відправляються в контейнери або транспортером переміщуються в причіп чи іншу тару для збирання.

Для обслуговування комбайна, оснащеного транспортером та бункером, достатньо одного оператора.

Якщо такий агрегат планується використовувати і для збирання полуниці, знадобиться ще одна людина для збирання та заміни тари.

Фото 5. Комбайни для ніжної роботи

Томати

Раніше комбайн для збирання томатів обслуговували два десятки працівників. Тепер роботу двох відділень піхоти виконує одна людина. Такий якісний стрибок удалося зробити завдяки вдосконаленню технологій.

Для забезпечення повноцінного функціонування потрібно виконувати умови експлуатації. Томати слід вирощувати на ділянках правильної форми з довжиною гону не меншою 700 м. Ґрунт повинен мати нахил не більше 5° та бути очищеним від каміння. Ширина поворотної смуги – не менше 24 м, а вільної смуги для руху вперед – не менше 10 м.

Існують певні вимоги до сорту томатів. Кущі мають бути компактними, з високою одночасністю дозрівання плодів. Плоди -стійкі проти механічних подразнень.

Принцип роботи сучасного комбайна полягає у скошуванні бадилля з подальшим відділенням томатів за допомогою відповідної установки. Відбувається процедура «вичісування», яка не шкодить плодам. Усі елементи, які контактують з плодами, виконані зі спеціальних полімерних матеріалів.

Після цього томати на спеціальному транспортері проходять сортування за допомогою фотоелементів і вивантажуються у причіп вантажівки, висота бортів якої має бути не вищою за 3,5 м. Крім того, при залученні додаткового устаткування комбайн можна використовувати для збирання цибулі.

 

Лада Антомонова