Журналістські мандрівки бувають лише двох типів – комфортні й інтенсивні. Комфортна – це коли літак в обід, після літака сендвіч – і в автобус, пізніше – вечеря, а програма починається вранці наступного дня. В інтенсивних поїздках прес-конференція розпочинається ще в літаку, потім бігом на поле, потім на завод, потім у лабораторії, потім… потім уже й не пам’ятаєш, чи вечеряли.

Ця поїздка була дуже комфортною, дякуючи «Астрі» та Петеру Пажицкі, – день дороги до фінського міста Порі був надзвичайно приємним.

Порі – місто історичне, затишне й малолюдне. Місцевих на вулицях обмаль, тому що ввечері вони – у своїх домівках (фінське суспільство демонстративно герметичне), а вдень – працюють. У тому числі й на заводі Sampo Rosenlew. Завод існує від 1853 року. Починався із молотарок з ручним приводом. Згодом був відомим кожному радянському громадянину як виробник неймовірної у ті часи побутової техніки, холодильника «Розенлев», зокрема, який характеризував його власника як підпільного мільйонера або діяча міжнародного масштабу. Згодом виробництво побутової техніки викупив Electrolux. Сьогодні Sampo Rosenlew виготовляє комбайни. Одним з основних партнерів виробника в Україні стане «Астра», цим і зумовлена була наша поїздка на підприємство. Комбайни Sampo мають як мінімум п’ять особливостей, що вирізняють їх з-поміж інших виробників, хоча ексклюзивних інженерних рішень у них не злічити.

Фото 1. 5 переваг комбайна Sampo Rosenlew, засвідчених головним редактором на виробництві

Однак спочатку про виробництво. У Фінляндії в принципі плекають і бережуть усі історичні пам’ятки, і виробничі приміщення – не виняток. Сучасні автомати лазерної різки металу, преси, зварювальні комплекси, роботи працюють на тлі архітектурних деталей та промислових інтер’єрів позаминулого століття. Не так давно виробництво пройшло ґрунтовну реконструкцію, з інвестиціями близько 20 млн євро, й виробляє сьогодні 1500 комбайнів на рік з резервом потужності 4-5 тис. машин. Це сімейна компанія – на підприємстві працюють 550 робітників, які забезпечують оборот близько 100 млн євро на рік (окрім комбайнів виробляється ще й лісозаготівельна техніка). Підприємство 1991 року викупив Тімо Пріхті, він і визначив напрям виробництва техніки, яка б балансувала сезонний характер продукції комбайнів.

До речі, Тімо Пріхті приймав нас у відновленій типовій садибі фінських поміщиків, фактично реставрованій як пам’ятка архітектури й побуту ХІХ ст., тож дбайливе ставлення до історичних об’єктів – риса, що поширена не лише на підприємство. Культура виробництва на Sampo Rosenlew дуже висока. Це й оптимальна потужність верстатів, і логістичні рішення – різноманітні моделі комбайнів збираються на одній лінії, і найвищі стандарти якості, і кваліфікація спеціалістів. Попри невеликі розміри та компактне населення, Фінляндія традиційно є визнаним грандом у промислових інноваціях, новаторських підходах, дизайні. Власне, що ж виробляється?

Фото 2. 5 переваг комбайна Sampo Rosenlew, засвідчених головним редактором на виробництві

В чому переваги комбайнів Sampo? Відверто скажу, проїхавши коло заводським подвір’ям на топовій версії COMIA C12 за кермом, я великих відмінностей від водіння автомобіля не побачив – машина маневрена, м’яка, хіба що розсмішила педаль перед водієм, я гадав, це гальмо, а виявилося -регулювання висоти водійського крісла. Все управління – джойстиком. Проте таки спритність і маневреність для таких габаритів вражає. Зрозуміло, на фінські комбайни встановлюються фінські ж двигуни AGCO Power, тут виробляють і КПП для зернозбиральних машин. В Україну постачатимуть найбільші машини, серії COMIA – C10 та С12.

Ця остання розробка Sampo, й хоч є нащадком відомої серії 3000, має бункер нової конфігурації, вдосконалену молотарку з системою домолоту, сепаруючий пристрій, новий дизайн, нову кабіну.

За технічними характеристиками істотно зросла продуктивність машини, економічність. Звісно, для наших полів комбайни підуть з широкими жатками, які, до речі, Sampo,  виробляє у себе.

Як і кабіну. Це важливо, оскільки чимало виробників жатки й кабіни замовляють на інших підприємствах. СОМІА С12 – топ лінійки. Це комбайн з барабанною системою обмолоту. Система складається з попереднього барабана діаметром 400 мм і основного 500 мм. Ширина – 1330 мм. Барабан такого діаметра та ширини забезпечує рівномірне обертання за будь-яких умов. Зменшено пошкодження зерна, а запатентована система двох барабанів підвищує продуктивність на 20%.

Зернова жатка має систему легкого монтажу та повністю гідравлічне управління. Пластикові пальці(нейлон) мотовила, гідропривід реверса забезпечують стабільність, функція бокового нахилу у базовій комплектації.

Об’єм бункерів великих моделей СОМІА – від 6500 до 8100 л. Датчики заповнення мембранного типу встановлюються на висоті залежно від потреб конкретного господарства. Кришку бункера піднімають два електромотори. Касети стрясної дошки виготовлені з неіржавіючої сталі. Для очищення також застосовані ефективні рішення: через люки доступ до барабана обмолоту та вертикального шнека домолоту, до клавіш соломотряса – через задній люк. Залазити під комбайн оператору відтак не потрібно. Якщо збирання йде у вологих умовах і є налипання матеріалу у передній частині молотарки, легко знімаються кожна касета окремо, решета й лотки клавіш.

На найвищому рівні – управління процесами в кабіні комбайна. У логічному порядку й з максимальною ергономічністю вибудувані важелі й вимикачі обмолоту та вивантаження й задіяння електроприводів. З панелі управління вмикається також розворот розвантажувальної труби. Сенсорний екран Comvision забезпечує додаткові можливості керування процесами.

Фото 3. 5 переваг комбайна Sampo Rosenlew, засвідчених головним редактором на виробництві

Фото 4. 5 переваг комбайна Sampo Rosenlew, засвідчених головним редактором на виробництві

Фото 5. 5 переваг комбайна Sampo Rosenlew, засвідчених головним редактором на виробництві

Фото 6. 5 переваг комбайна Sampo Rosenlew, засвідчених головним редактором на виробництві

Михайло Кулик, один з управлінців Sampo, презентуючи журналістам машину, яка має перспективу українських полів, зазначив:

– Великі комбайни серії СЮ і С12 прийшли на зміну комбайнам нашої 3000 серії. Ми втілили в них сотні вдосконалених елементів, починаючи від управління з кабіни, закінчуючи молотаркою.

СЮ і С12 – це 6-клавішні комбайни, з високим ступенем ефективності соломотряса. Комбайн також має надійний двигун AGCO Power, який входить до трійки найекономічніших двигунів. Ви керували машиною, бачили відмінні ходові якості, правильний центр ваги, машина легка порівняно з іншими комбайнами. Так, ми робимо не найпотужніші комбайни, але за ефективністю експлуатації вони перевершують аналоги.

Україна – аграрна країна, і тут є великий простір для будь-якої техніки. Тому ми знайшли партнера – компанію «Астра» – і сподіваємося, що українські сільгоспвиробники значно підвищать свою результативність завдяки нашим комбайнам.

Насправді Sampo – добре відома техніка на наших просторах, адже в часи СРСР здійснювалася вагома програма співробітництва, й для сільського господарства було закуплено велику кількість комбайнів фінського виробництва. Крім того, Sampo Rosenlew робив неодноразові спроби налагодити складання комбайнів в Україні, в останні роки навіть анонсувалися відкриття виробництва, але з різних причин ці проекти не доходили до реалізації. Цікаво, що на підприємстві ми побачили не тільки комбайни Sampo. Світова індустрія влаштована таким чином, що іноді співпрацюють навіть відверті конкуренти ринку. Свого часу я писав репортаж з італійського комбайнового виробництва, де, окрім власної марки, виробляють комбайни для бренда Fendt.

А на Sampo роблять комбайни для Massey Ferguson і John Deere, з окремих вузлів та агрегатів тут співпрацюють і з іншими відомими комбайновими брендами. Так, зокрема, той, хто купує John Deere W330 і W440, насправді отримує перефарбовані COMIA C8, C10, C12, з високим ступенем ймовірності, не маючи уявлення про тренди глобальної інтеграції.

Фото 7. 5 переваг комбайна Sampo Rosenlew, засвідчених головним редактором на виробництві

А тепер скажу про те, що я виокремив у комбайні Sampo порівняно з усіма комбайновими виробництвами, на яких довелося бувати.

Перше.

Історично, від початку комбайнового виробництва на Sampo Rosenlew 1957 року, комбайни тут створювалися для насіннєвого рослинництва. Тобто вони були надзвичайно точні, надзвичайно маневрені, інтенсивно налаштовані на збереження зернового матеріалу. Ця генетика залишилася. Комбайни для насінництва тут виробляють і зараз. Однак головні якості – збереглися у всіх моделях.

Друге.

Як не дивно, інтегруючись у світове виробництво, Sampo Rosenlew продовжує виготовляти значну кількість вузлів та агрегатів самостійно. Власне виробництво у комплектації машини становить 80%, і це дуже впливає на якість готового виробу. Й сама лінія складання більше подібна до ланки виготовлення поштучної, індивідуальної продукції.

Третє.

Комбайни Sampo Rosenlew традиційно створені для суворих фінських умов експлуатації. Вони легко витримують погодні негаразди, навантаження, температурні коливання. Оскільки комбайни працюють у десятках країн світу, засвідчено, що й в умовах надзвичайної спеки та високих температур вони також показують планову ефективність.

Четверте.

Комбайни Sampo Rosenlew будуються з розрахунком принаймні 20 років інтенсивної експлуатації. Такий показник сьогодні закладають у продукцію дуже мало виробників, світова промисловість налаштована на маркетингові підходи, які спонукають користувача швидко змінювати техніку.

І п’яте.

Тут я коливаюся, чи не викрию комерційних таємниць, але все-таки скажу. Ціна комбайна, яку назвав Михайло Кулик, видалася мені зовсім невисокою, зважаючи на якість техніки та її призначення. Зрозуміло, що заводська ціна зміниться від вартості доставки, дилерського заробітку тощо. Однак, думаю, не в рази.

Тому порівняно з конкурентами Sampo Rosenlew може виглядати дуже привабливо.

* * *

А от якщо технічних подробиць бракує й кортить помацати живий комбайн – давайте бігом до «Астри», там уже сплановано демотур Україною. Sampo Rosenlew уже в Україні.

 

Текст – Юрій Гончаренко