Сердечно вітаю вас, друже-брате, рідний мій читачу, обнімаю й здоровлю з усіма святами, що минули і впродовж яких ми не могли зустрітися, адже журнал виходить раз на місяць, а ви гайнули на теплі піски смарагдових морів Південної півкулі або як мінімум Єгипту Та ось ми зустрілися й з подивом проводжаємо поглядом якогось небораку, що чимчикує собі, не передплативши журнал «Зерно». Він не з нами.

Куди ж ти йдеш, сіромахо, якщо не знаєш шляху, не слідкуєш за новітніми технологіями, не відчуваєш пульсу життя? Ти йдеш в нікуди. Попереду на тебе чекають негаразди й помилки. Та й взагалі, так і пропасти раз плюнути. Ти міркуєш – що ж сіяти, аби не збиткувати, де яке насіння брати, аби дешевше, чим живити, аби не вилетіти в трубу, як бути заможним, як бути щасливим, як дорого продати зерно, як… Читай відповіді у новій книзі «А ніяк, трясця твоїй матері!»

5 детонаторів

Кульбіт на початку мого редакторського слова до вас, читачу, не зовсім присвячений передплаті. Він присвячений якості експертних оцінок, які ми продукуємо в журналі, та доказам нашого провидцтва. Я, рюмсаючи на те, що зустрічаємось лише раз на місяць, написав свій прогноз на фейсбуці та обозрєвателі, тобто, він вже якийсь час існує, кілька тижнів, а був він такий: у тіло нашої планети встромлено чотири детонатори на 2017-й рік – США, ЄС, росія та Китай. США – тому що екзальтований Трамп там наробить рейваху, ймовірно, конфліктуватиме з Конгресом на кшталт чублення Юлі та Юща, й США, світовий підтримувач порядку й стабільності, перетвориться на генератор лихоманки. Якщо ходитиме про імпічмент, який у США здійснюється доволі просто, то це теж спричинить стрес на фінансових, інвестиційних ринках та сировинних, себто зернових. Яким боком це стосується України? О-о-о!.. Це таке, що стосуватиметься кожного й кожного труситиме.

До речі, американці, мабуть, уважно читають мої блоги, тому що після оприлюднення мого прогнозу неспокій з США вже пішов світом, спочатку від різкого збільшення нафтодобувних установок, що натиснуло на котування нафти, а потім через підписаний Трампом указ про вихід з Транстихоокеанської співдружності.

ЄС, зрозуміло, потерпатиме від виборів у Франції та Німеччині, від перекуплених росією політиків, від сумнівного голови Європарламен-ту, колишнього прес-секретаря Берлусконі, від виходу Великобританії з ЄС. За цей вихід Великобританії пророкували жебрацтво та гірке жито, а там, навпаки, після оголошення виходу пожвавилася економіка, пішов ріст. Й це також спричинить неабияку пропасницю в Україні. Й через недо-підписану Асоціацію, й через недоотриманий безвіз, а особливо – через прив’язку багатьох імпортних позицій до євро.

Зрозумілі проблеми росії -там скінчилися гроші, наскирдовані за часів «нафта по 200», там багацько всілякої бридоти, яка звикла отримувати дуже багато з державного кошика, там немає й духу реформування непрацездатної моделі економіки. Тепер додайте сюди те, що незабаром ми з вами побачимо нафту по 25 за барель. Ми, так, здвигнемо плечима, бо паливо точно не здешевшає вдвічі, трохи подорожчає, а у руських очі повилазять. І коли вся ця незграба почне занурюватися у болото, хвилі бруду до нас дійдуть, й тут важливо зберегти у чистоті чоботи. Чому четвертий детонатор -Китай? Тому що там завершилися основні цикли. Протекціонізм змінився відчутним оподаткуванням, вартість робочої сили зросла, й Захід почав процес деінду-стріалізації Китаю, переносячи виробництва звідти до Східної Європи. Адже на логістиці утворюється шалена економія. Тож Китай повинен викласти на стіл якісь інші аргументи, окрім економічного та виробничого потенціалу, щоб залишатися країною номер два у світі. Я припустив – військові аргументи. Китай, мабуть, мої тексти на фейсбуці читає, тому що за кілька днів після публікації розгорнув балістичні ракети на кордоні росії. Це ще не детонація, але росія вже наклала у штани.

Та ще йшлося про п’ятий детонатор, світову кризу, але, здається, вона таки буде не цього року.

От чому нам, читачу, треба триматися купи. По-перше, щоб разом ховатися від уламків інших країн, що розлітатимуться світом, а по-друге, щоб ви точно знали, що далі буде. Слухайте, я з вами як з інтелігентною людиною розмовляю, навіщо мене штурхати оце, сіпати, давай про сільгоспвиробництво, давай про сільгоспвироб-ництво.Заспокойтеся, візьміть огірочка з діжки, буде й про це, буде.

Що буде в сезоні-2017

Ось вам.

Зерна вродить багато, дуже багато, по вуха, аж комори тріщатимуть. І це, якщо ви тут не перший день, ви знаєте, погана новина. Тому що, коли чогось багато, дорого воно не коштує. На кінець 2017-го всі експерти прогнозують більші запаси зерна, й це буде новий рекорд. А зернові ціни, та й олійні, залишатимуться на стабільно низькому рівні. Але все інше дорожчатиме. Ще не критично, але в ціні підросте. Висновок простий: вирощуйте багато, але витрачайте дуже мало. Головним показником успіху буде не розмір урожаю, а ефективність, рентабельність вирощування. Матиме значення не те, скільки коштує вирощене вами на гектарі, а скільки залишилося по відношенню до витраченого вами на гектарі. Тому головна тема номера у нас – правильне живлення. Саме правильне. Як підгодовувати культуру, щоб зиску залишалося по максимуму.

Один відомий експерт із Франції сказав мені, що минулого року, розповідаючи про технологію вирощування багатьох тонн кукурудзи на гектар, від французьких фермерів почув уперше: а скільки це коштуватиме? Раніше, щоб виростити 15 тонн, європеєць не запитував про вартість, просто акуратно виконував усе, що написано в технології по вирощуванню 15-ти тонн. Тепер питання виникло. Друге, що ви повинні знати: аномалій буде менше. На Тернопіллі буде вогко, як там буває зазвичай, а не так, як минулого року; на Хмельниччині теж буде вдосталь вологи й не буде минулорічної спраги. А от на Кропивнич-чині, колишній Кіровоград-щині, вологи буде менше, аніж 2016-го, тобто, все входить у більш-менш звичні рамки. Посуха у серпні-вересні збережеться, отже, зискуватиме той, хто ризикне здійснити ранній та ульт-раранній посів. Небезпека приморозків є. Але вона менш ймовірна, аніж серпнева аномальна температура. Тут хіба треба на картах ворожити. Візьміть колоду: якщо чорна карта – сійте рано, червона – чекайте, поки приморозки минуть. Але тоді посуха вам гарантована.

Ще одне, що ви мусите знати: про світові детонатори я писав не даремно. Пильнуйте ваші гроші. Тримайте їх у надійному банку й краще у валюті. Bloomberg у своєму огляді назвав гривню найстабільнішою валютою у світі, припустивши лише 10% коливань у 2017 році.

Ну що тут скажеш?! Кожен експерт має право сказати що йому заманеться, експертів убивають вкрай рідко. Я раджу – акуратно поводьтеся з гривневою масою. Не тримайте в руках багато гривень одночасно, їх може понести за вітром. Щоправда, я ще не дослідив питання, що з гривневою масою робити. Можливо, купити трактор та й законсервувати? Але він може застаріти морально. Можливо, треба купити хімії, добрив та ЗЗР на кілька сезонів, але вам доведеться розгорнути великі склади з мікрокліматом та поставити коло них цілодобову охорону. Йдеться про те, щоб конвертувати гривні у високоліквід-ні активи, а що воно таке в Україні, я ще не збагнув.

Отак ми готуємося до наступного року.

Наш наступний рубіж -тваринництво. Це найзрозу-міліший бізнес після рослинництва, й він значно збільшує вихід з гектара. Британці методом корекції генома вже вивели породу свиней, стійких до африканської чуми. Кому не до душі, може кілька гектарів відвести під горіхи, побавитися. Он на Рівненщині закладають найбільший в Україні горіховий сад, 50 га. Для цікавих – за кілограм «світлого метелика», цілої серединки, пропонують зараз 180 грн. Гектар волоського горіха може дати 3 тонни, серединки складуть десь половину від цього. Ліщина – взагалі дерево для лінивих, догляду не потребує. Гектар дає дві тонни, вартість починається від 5800 доларів за тонну. Є куди рости!

Читайте про любов

О, дивіться, той чоловік, що ми його бачили напочатку, такого, з розгубленим поглядом, уже передплатив журнал «Зерно». Йди до нас, друже, сідай, тут наливають. Люди втомилися від політичних баталій, світового сміттєзвалища, високих цін на все, що купуєш, і низьких на все, що продаєш. Люди спрагли по людських, дуже простих речах.

Насправді, шекспірівське – «Бути чи не бути, ось в чім питання», не питання для українського аграрія. Він уже точно знає – бути. Але ще не знає, навіщо і як.

Може тому варто погортати Шекспіра та почитати про інші пристрасті… Більше читайте про любов. Перефразовуючи Іларію:«Заради тебе вигнався із раю, заради тебе вдався до відьомства. Тепер, кохана, я твоя нещадна помста, бо я не все, кохана, пробачаю.» Пристрасті кохання корисніші за політичні помиї та економічні інфаркти.

Люди прагнуть сердечності, щирості, тепла.

Але.

Ви свідомі того, що триває січень. За ним буде лютий. А там уже й тепло потроху. Стоп, ви все запам’ятали? Сійте рано. Рахуйте ефективність, а не врожайність. Пильнуйте гроші.

І дбайте про себе. І бережи вас Бог.

Ми завжди з вами, читачу. Можете на нас розраховувати.

 

Ваш головний редактор