Великий інтерес учасників Дня поля в с.Полковниче (Київська обл.), – всього близько 150 керівників агрокомпаній, – який організувала компанія «Ропа Україна» спільно зі своїми партнерами, компаніями Horsch, Stefes та Claas, виразно засвідчив: агропромисловці шукають – і знаходять ефективні інструменти для економічного вирощування цукрового буряку (Опубликовано в № 07.2010 г.)

Цукровий буряк безумовно є культурою енергозатратною, збирання якої тягне за собою немалі видатки і на техніку, і на паливо. Але компанія Ropa пропонує технічні рішення, з якими збір врожаю цукросировини приносить економічний зиск, оптимальність витрат. Власне, ці рішення й були представлені на Дні поля в Полковничому: бурякозбиральні комбайни euro-Tiger та euro-Tiger XL, перевантажувачі euro-Maus 3 та euro-Maus 4 для, відповідно, менших та більших полів цукрового буряку.
Особливостями бурякозбиральних комбайнів euro-Tiger та euro-Tiger XL є їх економічність по витраті палива (30,8 л/га при активному збиранні коренеплодів) та легендарна німецька надійність всіх без винятку вузлів. При створенні більш потужного бурякозбирального комбайна – euro-Tiger XL з корчувачем на 8 або 9 рядків інженери Ropa зберегли надійність euro-Tiger. Додатково інженери розробили візок для транспортування широкозахватного корчувача по автошляхах. Візок, оснащений гальмівною системою, легко керований на крутих поворотах. Досить лише однієї людини, аби причепити, а потім відчепити корчувач і привести його в робоче положення.
Продаж в Україну перших бурякозбиральних комбайнів класу XL розпочався вже з 2007 року. В 2009 році, не найлегшому з точки зору фінансування, аграрії нашої країни купили 3 таких комбайни. Для порівняння, за той же період аграрії США купили 5 «тигрів XL», а Росії – 26(!) комбайнів. Також кожна модифікація корчувача може бути налаштована на міжряддя 45 або 50 см, в залежності від потреб господарства.
Перевантажувачі цукрового буряку euro-Maus 3 та euro-Maus 4, які також були продемонстровані учасникам Дня поля – це ще одне економічне рішення для справжніх профі, які цінують кожен крок в технологічному циклі збирання цукрового буряку. Euro-Maus призначені для перевантаження буряку з кагату на транспортний засіб з функцією очистки та доочистки коренеплодів. Ширина захвату euro-Maus 3 – 8,7 м, потужність перевантаження-очищення до 550 тонн/год, довжина перевантажувача 11,5 м (або 13 м), висота – 6 м. Це справжній велет бурякових полів, наділений функціями дбайливого очищення коренеплодів, без травмування та зайвих енергозатрат, здатного в транспортному стані самостійно долати перегони між полями, в тому числі й асфальтованими дорогами. Для розвороту перевантажувача euro-Maus з його габаритами 13х3х4 м та вагою в 23 тонни потрібно 8,3 м, а в робочий стан перевантажувач приводиться за 2 хв. Euro-Maus 4 – це нова розробка компанії Ropa, покликана задовольнити потреби в ще більш продуктивній техніці. Машина має підбірник шириною 10 м, який задає збільшення пропускної спроможності агрегату на 50% в порівнянні з euro-Maus 3. В той же час, машина зберегла свої економічні характеристики та високу надійність, характерну для всієї техніки Ropa.

Як відзначає Віталій Орловський, директор ТОВ «Ропа Україна», навіть в умовах недостатнього кредитування росте попит на бурякозбиральну техніку Ropa в Україні. Зокрема, пожвавлюється інтерес з боку цукрових заводів на підбирачі euro-Maus 3. Пан Орловський вважає, що найперша причина – це підвищення культури збирання цукрового буряку в цілому: «Власники цукрових заводів розуміють важливість використання високопродуктивної техніки для збирання та обробки буряку».

Герман Пайтнер, директор компанії Ropa: – «Ми розуміємо: якщо сільськогосподарське підприємство зароблятиме гроші, тоді й ми, виробники техніки, теж житимемо добре»…
Директор з продажів компанії Ropa Вернер Бауерайзен: – «Ми маємо намір ще й ще раз доводити, що наша бурякозбиральна техніка – найкраща. Це не просто слова, адже за підсумками польових дружніх змагань бурякозбиральних комбайнів всіх виробників у світі, проведених в Росії в минулому році, комбайни «Ропи» показали найкращі показники. Також в минулому році ми 20 годин без перерви експлуатували euro-Tiger XL на полях одного з українських холдингів. Результат: збирання 2,3 га цукрового буряку за 1 годину при витраті палива 30,8 л/га».
Отже, хоч часи й не найкращі, вітчизняна галузь цукрового виробництва розвивається. Так, ціна на цукор росте – але чи надовго, чи стабільно? В таких умовах критичною є надійність бурякозбиральної техніки, її відлагодженість в умовах буденної роботи. Техніка Ropa володіє названими рисами, але в цьому слід переконатися особисто. Постійно діюча база в Полковничому має власні кількасот гектарів цукрового буряку – приїжджайте, подивіться, як жовті велети пораються в полях. Так бездоганно вони працюватимуть і на вашому полі.