Сьогодні на ринку все якісне насіння соняшнику та кукурудзи оброблено фунгіцидними протруйниками, що забезпечують його захист від різних хвороб у полі. Вплив погодних умов певною мірою можна компенсувати генетикою рослин та за допомогою агротехніки. Проте питання захисту посівів соняшнику від ґрунтових та поверхневих шкідників часто залишається поза увагою виробничників, хоча саме тут криється великий потенціал підвищення врожайності.

Лесніков П. В.

Ось і закінчився ще один сільськогосподарський сезон. Але вже зараз багато справжніх господарів починають вибирати насіння, хоча воно буде посіяне аж навесні. Сьогодні на ринку все якісне насіння соняшнику та кукурудзи оброблено фунгіцидними протруйниками, що забезпечують його захист від різних хвороб у полі. Вплив погодних умов певною мірою можна компенсувати генетикою рослин та за допомогою агротехніки. Проте питання захисту посівів соняшнику від ґрунтових та поверхневих шкідників часто залишається поза увагою виробничників, хоча саме тут криється великий потенціал підвищення врожайності.

Найбільш шкідливими для соняшнику можуть бути дротяники та несправжні дротяники, личинки хрущів, тлі, довгоносики тощо. Шкода від них досить значна і може сягати 10-80% врожаю. Крім повного знищення рослин на стадії сходів ті самі дротяники пошкоджують коріння рослин, ослаблюючи їх. Попелиці є переносниками вірусних захворювань, яких краще запобігти, ніж лікувати. Коли рослини знесилені боротьбою за виживання, вони не дають максимального врожаю, а ви не отримуєте максимального прибутку з поля.

Компанія «Сингента» пропонує сільгоспвиробникам застрахувати свій майбутній врожай від таких неприємних випадків та придбати насіння, яке вже оброблене інсектицидним протруйником Круїзер. На сьогоднішній день Круїзер — найпопулярнішій у світі протруйник проти ґрунтових шкідників та шкідників сходів. Діюча речовина Круїзеру тіаметоксам належить до класу неонікотиноїдів і характеризується високою системною активністю проти широкого спектру гризучих та сисних шкідників. Відмінність тіаметоксаму від інших «родичів» по класу полягає в дуже високій розчинності у воді, що в 6,7-22 рази більша, ніж у конкурентів. Саме висока розчинність дозволяє тіаметоксаму майже миттєво потрапляти у проросток, створюючи в клітинному соку максимально ефективну концентрацію проти шкідників і забезпечуючи повний захист протягом перших 30-45 днів розвитку рослин культури. До того ж для людини та навколишнього середовища тіаметоксам набагато безпечніший, ніж інші препарати.

Ще одна особливість Круїзеру, яка відрізняє його від конкурентів, це «Вігор»-ефект, тобто збільшення життєвої сили та розвитку рослин під впливом цього протруйника. В Україні цей ефект отримав підтвердження у багатьох дослідах протягом останніх трьох років. Підтвердилося, що посіви соняшнику з насіння, обробленого Круїзером 350 FS, раніше сходили і на 1-2 дня раніше зацвітали, а кошики були виповнені майже на 100%, чого не було на конкурентних протруйниках. Маса тисячі насінин теж була більшою. Всі ці складові «Вігор»-ефекту працювали на збільшення врожаю господаря. Обробка Круїзером насіння сприяє виробленню у рослини специфічних функціональних протеїнів, які значно збільшують її опір до таких стресових умов вирощування, як:

• посуха;
• висока температура, що спричиняє розклад білків;
•низький рівень рН;
• висока засоленість ґрунту;
• токсичний рівень алюмінію в ґрунті;
• нестача елементів мінерального живлення у ґрунті;
• гербіциди та їх післядія;
• пошкодження шкідниками, вітром, градом;
• ураження хворобами, в тому числі вірусними.

Зараз майже всі насіннєві компанії та заводи України можуть запропонувати Вам придбати насіннєвий матеріал, уже оброблений Круїзером. Світовий досвід доводить переваги саме якісної заводської обробки, яка дозволяє одночасно нанести не лише фунгіцид з інсектицидом, а й інші компоненти (барвники, мікродобрива тощо). Тому компанія «Сингента» закликає українських сільгоспвиробників не застосовувати обробку придбаного насіннєвого матеріалу в домашніх умов, а користуватись послугами професійних насіннєвих заводів.

До того ж Круїзер дозволяє протруювати насіння заздалегідь (до 1 року). І оброблене насіння можнавикористовувати як перехідний фонд при відповідному стандарті зберігання.
Круїзер – це той протруйник, який забезпечить Вам надійний захист Вашого посівного матеріалу від широкого комплексу ґрунтових шкідників та шкідників сходів, профілактику вірусних захворювань, опір до стресових умов вирощування.