День поля в агрокомпанії провели з друзями – Агрітема, ADAMA, AgriSol, Nussed, Prograin, Zeppelin.

«Рост Агро» – насіннєва компанія, яка росте. Це не просто заявлено у назві компанії, це об’єктивне відбиття розвитку великого українського виробника й зміцнення його ринкових позицій в умовах щільної конкуренції та економічних потрясінь.

День поля в компанії «Рост Агро» – подія, яка зібрала сотні учасників із різних регіонів. Широко відомо, що «Рост Агро» не лише вирощує насіння для світових брендів, а й підтримує та пропагує кращі здобутки вітчизняної селекції.

9 серпня 2017 р. День поля розпочався з презентацій та доповідей біля сучасного офісу компанії у Погребах Глобинського району. Тут же розташовано надсучасний насіннєвий завод, оснащений високоефективним і, головне, економічно осмисленим обладнанням. «Рост Агро» приваблює практиків аграрної справи невгамовною творчою енергією лідера та засновника компанії Михайла Бернацького. Широко відомі його експерименти із норіями (забезпечують нетравматичне транспортування зерна), із сушильними пристроями на альтернативних видах палива (учетверо знижують витрати на сушіння кукурудзи), з посівними агрегатами, з творчим втіленням технології Strip-till та виробництвом власного устаткування для неї.

Фото 1. Михайло БернацькийМихайло Бернацький

Фото 2. Максим БернацькийМаксим Бернацький

Максим Бернацький, директор «Рост Агро», продемонстрував учасникам досягнення сучасної селекції. Гібридів кукурудзи налічувалося достатньо, але Максим Бернацький особливо наголосив на кількох: ДН Синевир, ФАО 190, ранній із перевіреною врожайністю в сухому зерні 12 тонн і динамікою втрати вологи на рівні кращих зарубіжних зразків; ДН Галатея, ФАО 260, перевірена врожайність 12 тонн у сухому зерні на 180 га, високі показники скидання вологи, безумовний чемпіон із продажів у портфелі компанії. Велику увагу гостей Дня поля привернув гібрид ДН Аджамка, ФАО 320, висока посухостійкість, протягом трьох останніх років тримається у лідерах за врожайністю, потенціал за 14 тонн, і це фактично перший середньостиглий гібрид із хорошим висиханням. ДН Джулія протягом двох останніх років – абсолютний чемпіон із врожайності, з 75 гібридів демонструє найвищий результат і до того ж – високу посухостійкість. Джулія -гібрид степовий, для екстремального рослинництва. Суттєва особливість компанії «Рост Агро» у тім, що коли більшість насіннєвих дистриб’юторів є імпортерами насіння, «Рост Агро» – експортер насіння вітчизняної селекції.

ADAMA разом із надійним партнером «Рост Агро» продемонструвала чудову дію своїх препаратів на полях та демонстраційних лінійках. Після пленарної частини гостей очікувала серйозна робота в полі: учасники після знайомства із гібридами кукурудзи від «Рост Агро» оглянули сорти сої селекції Prograin, гібриди соняшнику та сорго компанії Nuseed, а також захист соняшнику, кукурудзи та сої продуктами компанії ADAMA. Традиційно добре спрацював гербіцид Рейсер на соняшнику, суміш гербіцидів Бента + Каліф на сої та Аценіт + Чейзер-П на кукурудзі.

Фото 3. «Рост Агро» - від насіння до поливу й дороги на Градизьк

Фото 4. «Рост Агро» - від насіння до поливу й дороги на Градизьк

Фото 5. «Рост Агро» - від насіння до поливу й дороги на Градизьк

Захід закінчився демонстрацією роботи обприскувачів Berthoud та дружнім обідом.

– Яка головна мета Дня поля? – запитали ми в Михайла Бернацького. – Ви показуєте лінійки і свої енергоощадні технології, напрацювання у прогресивній ґрунтообробці. Демонструєте розвиток багатовекторного підприємства.

– Зрозуміло, що присутня комерційна мета, – відверто почав Бернацький і відразу перейшов на соціальну тематику. – От я ремонтую дорогу на Градизьк, власним коштом… Філософія дуже проста. Якщо є бажання щось заробити, треба діяти так, щоб інший також щось заробив. Заможне середовище дозволить заробляти й тобі.

Навіть не задумуючись, Михайло Володимирович фактично сповістив про засади функціонування sharing economy, модної соціоекономічної системи з великою перспективою, спільним користуванням ресурсами, у Погребах Глобинського району.

Якщо у групі всі багаті, все складається гармонійно.

А коли багаті сусідять із бідними, доброго ефекту не буде. Ми прагнемо, щоб усі, хто приїздить до нас на семінари, стали багатшими, щоб мали кошти й ресурси, тоді вони зможуть бути нашими партнерами й клієнтами. Купуючи наше насіння, вони зароблятимуть ще більше. Не буває вигоди лише в один бік.

Однак тут присутні досить багато різних компаній – Zeppelin, ADAMA, Prograin… Ви в такому широкому партнерстві не відчуваєте конкуренції, розсіювання уваги від вашої продукції?

Знаєте, я послухав лекцію Цукерберга перед випускниками Гарварду. Він сказав, що не сподівався, що Facebook зможе об’єднати стільки людей. А тепер він думає, як об’єднати людей всього світу. Їх же можна або посварити, або об’єднати. Посварити легше… І компанії, які працюють з нами, просто наші друзі. Керівник однієї – кум Максима … І з іншої компанії – теж кум. Це вже більше, ніж партнерство. Ми працюємо з цими компаніями, тому що це нам вигідно. І їм вигідно.

Цього року тут представлений Nuseed, американська компанія, яка приїжджала до нас, ми купуємо у неї насіння соняшнику.

– Чи існує динаміка розвитку компанії «Рост Агро» упродовж останніх років, коли ми приїздимо до вас на семінари?

– Я про це говорив на відкритті Дня поля усім учасникам. .. Перші роки нас перевіряла районна податкова. Дещо пізніше – міжрайонна. Цьогоріч – уже обласна. Попервах штрафи були на рівні тисячі доларів. Сьогодні вони хочуть стягнути з нас штраф у два половиною мільйони євро. Оце динаміка розвитку компанії! Враження таке, що вони докладають величезних зусиль, щоб ми зламалися. Чи усвідомлюють вони, що означає для господарства сплатити 63 мільйони гривень? Це означає – перетворити підприємство, яке дає розвиток території та робочі місця, на руїну.

При тому, що предмет штрафу – контракт, де передбачено вирішення спірних питань за законодавством країни-імпортера. Так проблема й вирішується.

А до цього контракту пристосовують українське законодавство.

– А попередні штрафи ви платили?

– Ні.

– Судилися?

– Так, і вигравали суди. Проте мені судові видатки обійдуться у величезну суму, вже не кажучи про час, енергію, сили, здоров’я, які я міг би витратити на користь підприємства й суспільства.

Фото 6. «Рост Агро» - від насіння до поливу й дороги на Градизьк

Я думав би, як краще продати до Європи наше насіння, але ж у цій ситуації вже виникає запитання – чи варто це робити… Міністерство фінансів відбулося відпискою. Проте дуже допомагає нам Рада бізнес-омбудсмена, вони аргументовано й ґрунтовно займаються нашою справою. Людям бізнесу ситуація зрозуміла з півслова. Фіскальні органи керуються іншими принципами, їм треба дати надходження до бюджету будь-якою ціною.

– Кличте нас, кличте пресу. Ми не дамо занапастити підприємство через те, що хтось не вміє читати прямо написані норми в контракті. Ви не тільки насіннєва компанія, ви – чималий виробник товарного зерна.

– Пшеницю ми вже зібрали. Місця посушливі, але 63 центнери на круг вийшло. Основні наші напрями – кукурудза, зернова й насіннєва, соя. А це попереду.

Слід зазначити, що на значних площах у «Рост Агро» вирощування відбувається на поливі. Без цього насінництва сьогодні немає. Приємною була зустріч у дворі підприємства з Миколою Семеновичем Васильченком, Героєм України, керівником підприємства «Маяк». Його враження та плани особливо цінні.

Фото 7. Микола ВасильченкоМикола Васильченко

– Ви просто в гості до друзів чи вас також цікавить свіжа інформація про розвиток рослинницьких технологій?

– І так, і так, – поділився Микола Семенович. – У мене цього року в «Маяку» вісімсот гектарів на поливі, а до кінця року буде 1400… Не варто сподіватися, що хтось дасть опали згори.

А нині ми перетворюємося з лісостепу на степ. Ця можливість є у кожного господарства, лише треба вмикати мізки, вкладати кошти й поливати. Ми пішли шляхом застосування американських поливних установок Valley. Торік подивилися на результат. Там, де поливали, кукурудза дала 152 ц, а де не доходило, де клинки, кутові, – там було 89.

– Ви людина з величезним досвідом, заслугами, налагодженим господарством. Чому ви приїхали на День поля? Чого ви ще не бачили?

– Якщо людина, керівник, спеціаліст не йтиме в ногу з часом, не думатиме наперед, у нинішньому ритмі він може за роки відстати на віки. Керівник, який не розвивається, який не будує, у моєму розумінні, помер ще позавчора. Хоча негараздів в Україні не бракує, як от ця жадоба продавати землю… Я маю зупинити будівництво, реконструкцію, маю перестати надоювати молоко, вирощувати свиней й усі кошти направити на купівлю землі… Адже й полив я зробив на землях, які належать державі… Україна в цьому випадку аж ніяк не виграє. Отак приїздиш на День поля, а, окрім прекрасних гібридів, високих технологій, прогресу, відремонтованих доріг, новітньої техніки, натрапляєш на проблеми, які, мов сокира, занесені над головами людей, що годують Україну та ще кілька сотень мільйонів людей у світі.

І чомусь усі ці проблеми стікають згори, з владних кабінетів. Для того щоб мати добрий урожай, треба брати недороге й високоврожайне насіння, таке, що вирощує «Рост Агро». Для того щоб боротися з посухою, треба думати про полив. Щоб не пропасти завтра, треба вчитися й переймати досвід кращих сьогодні. А щоб боротися з руйнівними діями влади, треба об’єднуватися. За Цукербергом. І за Бернацьким та Васильченком.

 

Юрій Гончаренко