Крістер Старк про світовий рекорд посіву сівалкою Tempo Vaderstad

Рекорди у техніці для сільського господарства – сумнівна ідея. Завжди думаєш – от засіяли нечувану площу за лічені хвилини, а що з того виросте…

Show must go on, але ж у реальному господарстві засіяти з рекордною швидкістю мало, треба, щоб виріс рекордний урожай та й рекордної якості.

А для цього, кожен агроном вам скаже, сіяти слід 4-8 км/год., із швидкістю пішохода, що йде по ріллі й ледве чоботи з неї витягає. Проте шведський гранд виробництва сільгосптехніки Vaderstad якраз обрав хайвей рекордів для подальшого руху.

Так, свого часу рекордна сівба в Україні сівалкою Tempo Vaderstad була темою головного нарису в журналі «Зерно», згодом Tempo поставила на Львівщині рекорд сівби соняшнику, 479,73 га на швидкості 20,8 км/год. за 24 години. Однак у ці ж дні, у квітні, світовий рекорд сівби кукурудзи 16-рядна сівалка точного висіву Tempo L16 поставила в Угорщині: 502,05 га за 24 години!

Фото 1.Сівалка Tempo Vaderstad

Це зумовили і патентована технологія точного висіву Power Shoot Vaderstad, і чудова робота команди «марафонців». Посівна нагадувала перегони «Формули-1», коли на піт-стопі до машини кидається злагоджена група фахівців, які заряджають секції, заливають пальне, протирають скло. Рекорд поставлено й зафіксовано.

Висівний пристрій Гілстрінга у сівалці Tempo – рідкісний агрегат, здатний вистрілювати використовуючи надлишковий тиск повітря 28 насінин на секунду; особливістю системи є також супровід вузьким насіннєпроводом насінини до самісінького ложа, очисні зірочки у диску, сенсорні датчики на виході з насіннєпроводу. Якщо за два оберти диска насінина не вилетіла у ґрунт, система сигналізує на монітор оператора про отвір диска. Крім того, насінина, вистрілюючись, гасить швидкість об м’яке гумове колесо й притискається ним до ґрунту. Перевагою системи є також колеса контролю глибини, які тягнуться, а не штовхаються, завдяки цьому висівна секція плавно копіює нерівності поверхні поля. Щодо різних типів ґрунтів та системи підготовки ґрунту, на кожній висівній секції регулюється притискне зусилля до 325 кг.

Коли ми прибули на поле поблизу містечка Балатону у господарство Енінгі Аграр, найзадоволенішим виглядав власник агрофірми Габор Шавай (загалом, в обробітку 7 тис. га, має 2000 молочних корів, тож вносить органіку щедро й чимало кукурудзи вирощує для потреб своєї молочки). Ще б пак! Мало того, що його компанія завдяки світовому рекорду посіву Vaderstad стала відомою на весь світ. Ще й кукурудза – на заздрість сусідам! Потужні дружні сходи, рівнесенькі рядки.

Команда Vaderstad – власник компанії та генеральний директор Крістер Старк, маркетинг-менеджер з комунікацій Вільгельм Ектандер, регіональний менеджер Густав Самуельсон, спеціаліст з маркетингу Марія Редванз та багато інших, представники місцевих угорських університетів, фахівці Vaderstad-Germany – зустріли журналістів на величезному полі (для рекорду довелося об’єднати два поля) й детально розповіли про підготовку до світового рекорду, що тривала кілька тижнів.

Фото 1. Крістер СтаркКрістер Старк

Проте врешті – більш за все журналістів цікавили результати. Повертаючись до сповненого сумнівами вступу… Посіяти можна з будь-якою швидкістю, але поле покаже, чи можна отак посіяне виростити. І поле показало. Кукурудза вегетувала потужно.

Звіт професорів місцевого університету також засвідчив науково обґрунтовану якість сходів та стану рослин, ретельно підраховано параметри якості посіву.

Із проаналізованих 6808 точок посіву за швидкості 20-22 км/ год. виявлено коефіцієнт варіації глибини висіву 8,9%, що становить ±0,5 см. Коефіцієнт варіації відстані між рослинами становив 24,3%. На 6808 насінин нараховано 24 двійника й 82 пропуски, причому більшість пропусків не з вини сівалки, а через непроростан-ня самого насіння. Реальних пропусків – 16.

Наведені результати, засвідчені авторитетними науковцями, показують якість сівби, якій позаздрив би будь-який холдинг або кваліфікований аграрій. Таких характеристик сівби важко домогтися навіть на малій швидкості на сучасному обладнанні, а тут -500 гектарів на добу. Tempo L16 реально претендує на статус машини, що змінює технології та тренди у сучасному рослинництві, виводить інтенсивне землеробство на новий рівень, на якому точне землеробство та інтенсивне поєднуються. Окрім того, Tempo L16 відповідає на запитання, яке свого часу я задавав головному конструктору ідей Vaderstad, лідеру та співвласнику компанії Крістеру Старку: чому ви так зосередилися на сівалці Tempo, чому не йдете шляхом асортиментної повноти, як інші компанії? Сама сівалка відповідає на ці запитання, ставлячи світові рекорди. Тому про рекорди ми й почали розмову з Крістером Старком, який також прибув на угорські поля, щоб разом із журналістами оцінити якість промислових посівів.

Фото 3. Повторюйте в реальному житті!

Фото 4. Повторюйте в реальному житті!

– Чи точно підраховані результати рекордного посіву? Й чи не виявила сівалка у посіві півтисячі гектарів на добу якихось конструктивних недопрацювань?

– Я впевнений, що ми тут у замірах не припустилися помилок. Машина показала себе дуже і дуже добре. Вона не зробила жодних помилок. Ми не робили під час рекорду ремонтів, було лише кілька маленьких технічних затримок. Наприклад, таких як заміна одного або двох притискних коліс на висівних модулях. Налаштування машини на сівбу були зроблені чудово, жодних претензій. Й ми бачимо, яка тут розвинена кукурудза, на цьому полі. Це відзначають усі фермери в цій частині країни, оскільки тут посуха навколо.

– Для чого ви встановлюєте ці рекорди, це маркетинговий хід? Це вже не перший рекорд Tempo, хоча й неперевершений поки що за масштабом.

– Для нас встановлення такого рекорду – можливість широко продемонструвати технологію. В автомобільній індустрії проводять ралі-перегони, і для автомобільних виробників це є можливістю продемонструвати якості машин. Проте виробники вважають, що пересічні автомобілісти не повинні повторювати це в житті.

У нас по-іншому. Ми переконуємо – спробуйте і ви, оскільки ми вам демонструємо практичні можливості машини. Ми таке робили із нашими попередніми машинами, наприклад зерновими сівалками Rapid.

Фото 5. Повторюйте в реальному житті!

Інші виробники також намагаються зробити схожі випробовування із рекордними швидкостями. Проте, на відміну від нас, вони не показують, що сталося з посівами. Наприклад, декілька років тому світовий рекорд був заявлений у сівалці точного висіву одного західного виробника і встановлений у Росії. Однак результати не були показані. Поле потім переорали.

Отже, недостатньо швидко їхати. Слід швидко їхати і досягати найкращих результатів з якості посіву водночас. Саме тому ми вас сюди сьогодні запросили.

Загалом, те, що тут відбувається, – це інший технологічний уклад в посіві. Ви можете домогтися певних меж по швидкості, коли використовуєте пропелер в літаку. Далі розвитку немає. А тут -реактивний літак. Це – інша технологічна платформа, яку створили саме ми.

– Однак Vaderstad – експерт і видатний виробник ґрунтообробного обладнання також… Чи не забувається цей напрям, чи не відтісняє його на задній план за пріоритетності справді вдала модель Tempo?

– Погоджуюсь. Хоча ми маємо численні й різноманітні сівалки Rapid, і культиватори Top Down і Opus, але TEMPO – тема дуже гаряча для всіх. Ми бачимо, що навіть усі наші конкуренти купують Тетро для досліджень, розбирають по гвинтику, наймають Тетро в роботу, щоб дослідити, їздять і вивчають. Не лише Європа, а й конкуренти в Північній Америці. Причина в тому, що Тетро виконує таку роботу на новій технологічній платформі, яку не взмозі зробити жодна машина у світі.

– Проте ви не покинули розвиток ґрунтообробних машин.

– Безумовно, ні. Ми лише нещодавно продемонстрували новий тип дискового культиватора Carrier XL із регульованим кутом атаки дисків. Ми не забуваємо, що є спеціалістами і в сівбі, й у ґрунтообробітку. Це наша спеціалізація.

Фото 6. Сівалка Tempo Vaderstad

– В Україні вже один із фермерів придбав новітню сівалку точного висіву від американської компанії – машина позиціонується як надзвичайно швидкісна і точна, має ексклюзивну систему супроводу насінини до самого насіннєвого ложа, притискаючи щіточками… Вашим шляхом рушили численні конкуренти. Що ви про це можете сказати?

– Можу сказати, що, на відміну від цього механічного принципу транспортування насіння (John Deere, Exact Emerge), ми використовуємо Power Shoot (повітряний постріл). Повітря, на відміну від механічних передач, не потребує обслуговування, воно не зношується, не травмує насіння. Це настільки ж просто, порівняно з механічним способом транспортування, наскільки і переконливо.

– Чи очікувати нам новинки Vaderstad на виставці «Агрітехніка» в Ганновері?

– Очікуйте. Минулого разу ми продемонстрували багато нових розробок. Тепер ми покажемо здебільшого вдосконалення. Це не в наших правилах – розкривати цю інформацію задовго до виставки. Однак сюрпризи будуть. Буде, безумовно, більше великих машин. Нам це вдається.

– Що ви скажете про світ? Від останньої нашої зустрічі тероризм, на превеликий жаль, дістався й до спокійної Швеції.

– Ми можемо лише робити найкраще в тому, в чому ми є спеціалістами. Робити кращі машини і поліпшувати життя фермерів у всьому світі. Можливо, це саме й шлях покращення світу.

– Чи немає у вас відчуття, що наші зусилля марні? Світ не схильний покращуватися.

– Я стежу щодня за глобальною картиною світу і його змінами. Відзначаю те, що стосується нас, машинобудівників. Світ стає дедалі більш електричним. Все електризується, автівки й наші машини, які ми повністю електризували. Глобальний тренд. Водночас я бачу багато хороших речей, які ми менше відмічаємо. Ще порівняно нещодавно у світі голодувало 60% людей, а тепер 15%.

Є над чим працювати, але зміни на краще незаперечні. Більш доступною стає освіта, вже стала такою. Світ, загалом, змінюється на краще.

Отже, Крістер Старк наостанку фактично повторив істину: світ належить оптимістам, песимісти -лише глядачі.

Це не означає, що всі глядачі – песимісти. Проте, скажу вам, і бути глядачем іноді дуже приємно. Особливо, коли дивишся на посіви світового рекорду Tempo L16 Vaderstad.

 

Текст – Юрій Гончаренко