У сімейному фермерському господарстві «Світанок» другий рік поспіль основний масив польових робіт успішно виконує 107-сильний трактор Zetor Proxima Plus.

Керівники господарств, в яких обробляють кілька сотень га, небезпідставно вважаються найвибагливішими покупцями сільськогосподарської техніки. Зазвичай вони не витрачають зайвих коштів для експериментів, а тому при виборі нової машини чи агрегату обов’язково мають улучити саме в точку. Керівник СФГ «Світанок», розташованого у Хмельницькій області, Павло Конончук, як то кажуть, ніби у воду дивився, зупинивши свій вибір на 110-сильному чеському тракторі Zetor Proxima Plus. Упродовж двох років роботи ця машина перетворилася на по-справжньому незамінного і надійного помічника.

– У нас сімейне господарство: я, два сини, дружина. Господарюємо потихеньку – обробляємо близько 700 гектарів. Роботи вистачає. Вирощуємо пшеницю, ячмінь, ріпак і сою, – неквапливо розповідає Павло Анатолійович. Незважаючи на статус невеликого фермерського господарства, в СФГ «Світанок» збирають урожаї, які не завжди під силу виростити набагато потужнішим підприємствам. Скажімо, тут стабільно мають не менш аніж 3 тонни сої з одного гектара, що вже свідчить про агрономічну вправність господарів.

700 га – це багато чи мало, враховуючи, що застосовують класичну технологію з обов’язковою оранкою землі? Якщо запустити трактор потужністю від 200 к. с., то вочевидь усе виглядатиме просто, але якщо йдеться про машини удвічі нижчої потужності… Раніше в СФГ «Світанок» обходилися тракторами пострадянського виробництва. Однак їх можливостей вочевидь бракувало, тим більше, що й надійність залишала бажати кращого. Зрештою мрії втілилися в реальність, і Павло Конончук придбав трактор, покликаний якісно поліпшити становище. І зазначимо, забігаючи наперед, не прогадав.

– Щодо надійності – питань за ці два роки не виникло жодних. Абсолютно! Чехи вміють будь-яку техніку зробити так, щоб вона працювала довго і якісно. Ми ним і оремо, й сіємо, і обприскуємо – коротко кажучи, це універсальний трактор. Я спочатку намірився купувати білоруський. Однак менеджери компанії «Агро-Темп», із якими у мене чудові стосунки, запропонували:

«Спробуйте цю машину!». Трактор мені відразу сподобався, до того ж продавець створив відповідні умови придбання, пішовши назустріч. Тепер бачу, що це справді правильне рішення, – переконаний Павло Анатолійович. Трактор Zetor Proxima Plus оснащено 4-циліндровим двигуном об’ємом 4,1 літра з турбонаддувом, максимальна потужність якого сягає 107 кінських сил.

Фото 1. 107-сильний трактор Zetor Proxima Plus.

– Ключова особливість усіх двигунів, які встановлені у тракторах Zetor, – у них на 100% використовується кожна кінська сила. Тобто досягається оптимальне поєднання підвищення потужності й економічності роботи. Це стало можливим, зокрема, завдяки вдалій синхронізації роботи двигуна та трансмісії. Реверсивна синхронізована трансмісія Zetor Proxima Plus має 16 передніх та 16 задніх передач і вбудований двоступінчастий підсилювач крутного моменту. Перемикання передач відбувається синхронізовано – без втрати потужності. Відповідно, трактор працює з однаково високою ефективністю за будь-якої потужності двигуна, забезпечуючи при цьому високу економічність роботи, – пояснює заступник директор компанії «Агро-Темп» Сергій Легостаєв.

У свою чергу, ці слова підтверджує Павло Конончук, який впевнено використовує свій Zetor Proxima Plus на оранці.

– Він у мене працює із 3-корпусним плугом і робить в середньому по 6-7 гектарів упродовж семигодинної зміни. До того ж бере при цьому не більше 17 літрів пального. Щиро кажучи, сусіди не вірять, – усміхається Павло Анатолійович.

Висока продуктивність та економічність роботи чеських тракторів досягається передусім завдяки вже згаданому принципу максимально ефективного використання кожної кінської сили.

– Сьогодні ми можемо спокійно встигнути відсіятися в оптимальні агротехнічні строки. Волога є, земля прогрілася – вперед. Із сівалкою шириною 5,4 м трактор засіває по 35-40 га за світловий день. А витрату пального я на сівбі навіть не засікав, бо вона дуже помірна, – зізнається фермер із Хмельниччини.

До речі, робота із будь-яким агрегатом завдяки зручній навісці та електрогідравлічному управлінню ВВП (540/1000 об./хв.) дає змогу буквально миттєво реагувати на маневри, які виконує оператор. Павло Анатолійович звертає особливу увагу на зручність та рухливість Zetor Proxima Plus. До речі, як опція тут може встановлюватися ВВП, що працює в еко-режимі й заощаджує пальне при виконанні робіт, які не потребують навантаження. В’язка муфта вентилятора також сприяє економічності трактора, а заразом – суттєвому зниженню шумності.

– Як я вже казав, ми самі працюємо на тракторі. Тому й вибирали таку машину, в якій можна відробити зміну і після того нормально почуватися, а не падати від втоми. Ну, і щоб менше було шкоди для здоров’я. У чеському тракторі стоять вугільні фільтри, кабіна під постійним тиском – коли працюєш із причіпним обприскувачем, то різницю з іншими моделями відчуваєш одразу. Та взагалі оглядовість, шумоізоляція, зручність управління – тут усе на висоті, -наголошує Павло Конончук.

– Zetor Proxima Plus – це універсальна модель, яка однаково успішно може використовуватися як для виконання польових робіт, так і в комунальній сфері чи, скажімо, в тваринництві. До речі, модель має низькопрофільну кабіну спеціально для того, щоб забезпечити нормальну роботу в закритих приміщеннях, наприклад, на фермах чи в зерносховищах. Це маневрений багатофункціональний трактор, який за потреби може транспортувати причепи зі швидкістю до 40 км/год. Тому комфортність та ергономічність кабіни тракторів Zetor реалізована з розрахунком на найскладніші умови роботи. Тут абсолютний захист від пестицидів та пилу, два сидіння з пневматичною підвіскою, бокси для інструментів. Заднє скло та оглядові дзеркала оснащені підігрівом, є передпусковий підігрів двигуна, чудове освітлення як зовнішнє, так і внутрішнє – в кабіні, – пояснює Сергій Легостаєв.

– Zetor Proxima Plus – це перший імпортний трактор у СФГ «Світанок», і мабуть, вибір моделі два роки тому був ризикованим для власника, – цікавимося у Павла Конончука.

– Наша робота не буває без ризиків, – усміхається Павло Анатолійович. – Однак якраз у випадку із трактором Zetor я вважаю, що не прогадав! Нам вдалося зробити свою працю більш прогнозованою завдяки надійності та продуктивності машини. Ми можемо вчасно виконувати всі агротехнічні операції. Встигнути з осінньою оранкою, провівши її неквапливо та якісно, підготувати ґрунт навесні під сівбу, вчасно відсіятися і провести усі необхідні пестицидні обробки у сприятливе погодне вікно. Я завжди знаю, що цей трактор заведеться і поїде в поле. Поготів, що неподалік у Вінниці є сервісний центр «Агро-Темп» і хлопці, якщо треба, відразу проконсультують чи під’їдуть. Хоча такої потреби досі не виникало, і я сподіваюся, що й не виникне!