Українська зернова асоціація звернулася до Віце-прем’єр-міністра з відновлення України-Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова. Її пропозиція – максимально прозорий процес формування черги на захід суден в українські порти.

У повідомленні йдеться, що зернова ініціатива та розблокування українських портів Чорноморськ, Південний і Одеса суттєво покращило ситуацію з експортом надлишків зерна з України та посприяло покращенню гуманітарної ситуації в усьому світі та, зокрема, в Африці та Азії, а також зменшило дефіцит продовольства та знизило ціни на зерно.

Наголошується, що робота спільного координаційного центру у Стамбулі, в якому російська сторона свідомо уповільнює терміни інспекції та постійно шукає необґрунтовані приводи для зупинки інспектування оптимізму не додає: щодня із запланованих 10 інспекцій суден, зазвичай, відбувається менше половини.

Представники зернової спільноти підкреслюють, що вкрай важливо, щоб робота в Україні відбувалася відкрито та прозоро. І одна з найголовніших задач держави – створення процедур та правил, що забезпечать сталий розвиток країни. Одним з таких правил є вільний доступ до ринків, та створення конкурентного середовища, яке в свою чергу, буде запорукою розвитку. Державні компанії повинні бути прикладом і взірцем відкритості та прозорості, і тому кожна дія таких компаній повинна відкрито відображатись на доступних всім джерелах, в тому числі і на офіційних сайтах цих підприємств.

Зернова спільнота звертає увагу на важливі процеси та необхідність їх зробити відкритими та прозорими:

1. Змінити принцип формування черги проходження суднами інспекцій, а саме:

1.1. Зафіксувати на місячній основі чергу на проходження вхідної інспекції не за суднами, а за стивідорами/терміналами (щоб відповідні вікна у порядку черговості були за стивідорами). При цьому надати пріоритет суднам, що були заявлені та перебували в черзі станом на 09.02.23 року.

1.2. Надати право терміналам/стивідорам самостійно визначати черговість заповнення виділених під них вікон відповідними суднами, які очікують інспекції, з урахуванням їх операційних планів, наявності вантажу та інших чинників, які забезпечують ефективне планування роботи стивідорів/терміналів.

1.3. Для забезпечення роботи інспекції, стивідори/термінали надаватимуть Адміністрації морських портів України на двотижневій основі детальний план заповнення виділених вікон суднами, які Адміністрація морських портів України надаватиме Спільному координаційному центру.

2.Здійснювати виділення квоти (кількості суден) на кожного оператора у місячному плануванні на проходження інспекцій прямопропорційно потужностям та спеціалізації відповідних портових операторів з урахуванням гарантованої добової норми приймання вантажу (залізницею, авто), та швидкості навантаження на судно.

3.Здійснювати завчасне оприлюднення (доведення до всіх портових операторів) квоти кожного оператора щодо інспекцій та суднозаходів до відповідних портів протягом місяця по кожному порту та терміналу/стивідору, а також публікувати таку інформацію на сайті АМПУ;

4.Забезпечити рівномірність планування інспекцій для кожного портового оператора протягом місяця, виходячи із кількості суден (квоти) для кожного портового оператора, враховуючи технічні можливості в накопичені та навантажені кожного з терміналів.

5.Провести планування на наступний місяць з першочерговим пропуском суден, які не пройшли інспекцію у минулому місяці по об’єктивним причинам, що не залежали від портових операторів;

6.Заборонити будь-яку зміну встановленої черги в частині розподілу квоти на стивідорів/термінали.

УЗА вважає за необхідне наголосити, що Чорне море не є внутрішнім морем росії, де вона може диктувати іншим країнам вимоги до судноплавства. Цілеспрямовані дії росії на затримку інспекцій суден, які прямують в українські порти для завантаження зерном та іншими продовольчими товарами в рамках Чорноморської зернової ініціативи для постачання в країни, які його вкрай потребують, демонструють справжні наміри росії – продовжувати дестабілізувати продовольчу безпеку світу і перетворити продовольство на зброю.
УЗА переконана, що Україна повинна домагатися від світового співтовариства відновлення вільного судноплавства в Чорному морі та розблокування роботи всіх портів України.

 

 

Пропонуємо:

Україна нарощує обсяг експорту «зерновим коридором»

Думка про зернову ініціативу / Візит до України на спецпотязі

Дані ООН: став відомий обсяг зерна, відправленого з українських портів

Знову блокують перевірку українських суден – речник генсека ООН