22 березня, на 23-й урочистій церемонії загальнонаціональної програми «Людина року», спеціальною премією «За вагомий внесок у розвиток сучасної науки» був нагороджений унікальний центр для досліджень та впроваджень інновацій «Інститут здоров’я рослин», відкритий компанією «UKRAVIT» влітку 2018 року.

«Працюючи в Україні і для України від найпершого дня упродовж 20 років, ми усвідомлюємо, що технологічний прогрес є не привілеєм, а необхідною умовою розвитку та процвітання. Якщо ми хочемо стати лідером – неважливо, в сільському господарстві, промисловості чи торгівлі, – нам потрібно змінювати підхід і орієнтуватися на новітні наукові розробки та сучасні технології. Саме для дослідження світових ноу-хау та створення власних, унікальних продуктів ми відкрили «Інститут здоров’я рослин», – відзначив ініціатор проекту Віталій Ільченко.

Фото 1. «Інститут здоров’я рослин» відзначили премією «Людина року»

Відкриття «Інституту здоров’я рослин», без перебільшення, стало знаковою подією для розвитку сучасної української науки. Власний лабораторний комплекс і надточне обладнання кращих виробників не обмежує дослідження лише сферою агро: за неповний рік свого існування Інститут спільно зі світовими НДІ розпочав масштабні міжнародні проекти у сферах фармакології, косметології та хімії. Це дозволяє інтегруватися у міжнародний науковий простір, а також сприяє репатріації вчених, що покинули Україну за роки Незалежності.

Фото 2. «Інститут здоров’я рослин» відзначили премією «Людина року»

«Ми доклали усі зусилля, щоб побудувати роботу Інституту за зразком передових світових НДІ та центрів, – розповів Віталій Ільченко. – Наприклад, сьогодні «Інститут здоров’я рослин» – єдиний в Україні науково-дослідний інститут, сфокусований на роботі у форматі «Green Chemistry» («Зелена хімія»). Цей підхід дозволяє зменшити застосування шкідливих речовин, передбачає правильну утилізацію та переробку відходів, а головне – використання поновлювальної сировини, що в комплексі зберігає екологію та ресурси нашої країни».

Зважаючи на глобальні кліматичні зміни останніх років, вчені Інституту працюють над створенням максимально ефективних та безпечних препаратів і систем захисту й підживлення культур. А індивідуальні дослідження ґрунту, води, добрив, рослинного та насіннєвого матеріалу дозволяють ідеально адаптувати їх для потреб того чи іншого господарства. Завдяки цьому аграрій може знизити виробничі витрати і суттєво підвищити врожайність, а відтак – зробити свій бізнес успішним і прибутковим.