Український експорт на ринку зерна різко скоротився через війну, втім перелаштування поставок з інших країн не компенсує втрати поставок з України, повідомляє Bloomberg.

За даними ЄП, українська частка світового продовольства становить близько 27% соняшникового насіння, 5% ячменю, по 3% пшениці і рапсового насіння, 2% кукурудзи.

Втім через війну Україна не може поставити рекордні осінні врожаї світові, ринок оцінюється у $120 млрд. Експорт зерна обмежений до 500 тыс. тонн/місяць. Для порівняння, до війни було 5 млн. тонн. Мінагро повідомляє про втрати у $1,5 млрд.

Врожаї з РФ надходять, але на майбутнє вона хоче оплати в рублях, що ставить питання і на її постачаннях, світові логістичні ланцюги змінюються. Зараз Індія виходить на експортний ринок і рекордно продає в Азію. До війни Індія зберігала величезні врожаї пшениці для внутрішнього споживання. Обсяг експорту бразильської пшениці впродовж перших трьох місяців перекрив експорт за весь минулий рік, кукурудза з США їде до Іспанії вперше за близько чотири роки, міркує про обмін добрив на румунське зерно і Єгипет. Країна також веде перемовини про аргентинську пшеницю, більше продавати пшениці на світові ринки стала Австралія.

Імпортери з Північної Африки та Близького Сходу шукають альтернативні джерела постачання. Міжнародна зернова рада прогнозує можливе скорочення світової торгівлі зерном, без урахування рису, на 12 мільйонів тонн цього сезону. Це найбільший за десятиріччя показник.

 

 

Пропонуємо:

Надійність державного партнерства

Війна: у світі не вистачає продуктів – Bloomberg

Фіксується спад ціни на соняшник та кукурудзу

США значно скоротили обсяги експорту пшениці

«Укрпошта» оголосила про доставку аграріям насіння та інвентарю

Форвардні закупівлі зерна допоможуть українським аграріям провести посівну

Збитки від війни: тільки блокування портів коштує Україні $40-60 на кожній тонні зерна

Сольський провів переговори щодо налагодження українського агроекспорту через морські порти ЄС