За підсумками діяльності у 2019 році фінансовий результат до оподаткування великих та середніх підприємств сільського, лісового та рибного господарства склав майже 20,2 млрд. грн. У порівнянні з минулорічними показниками такий результат у 2,1 рази менший.

Дані опублікував у своєму Фейсбуці академік НААН Юрій Лупенко.

У коментарі до нещодавно оприлюднених попередніх даних Державної служби статистики України вказав, що у 2018 році відповідний показник склав 42,6 млрд. грн.

Також науковець пояснює, що за результатами 2018 року 12,9% агропідприємств завершили рік зі збитками. Втім, 2019 року частка збиткових компаній збільшилася до 21,6%.

На думку пана Лупенко, здебільшого це сталося внаслідок чинників, незалежних від аграріїв. Зокрема прибутки агрокомпаній зменшилися внаслідок значного падіння середніх цін реалізації зернових, зернобобових та насіння олійних культур – на 11,4-11,7% проти 2018 року, на м’ясо (у живій вазі) – на 2%, а також на яйця – на 25%.

Лупенко також вказав, що оскільки великі та середні підприємства забезпечують основні прибутки сільського господарства, від результатів їх діяльності і залежить інвестиційна привабливість галузі та наповнення бюджетів. Що варто врахувати за опрацювання заходів щодо відновлення економіки для мінімізації наслідків пандемії коронавірісу COVID-19 для аграрного сектору. Адже вже очевидно, що карантинні заходи відобразяться на фінансових результатах поточного року не найкращим чином.