Згідно з висновками керівника аграрного підприємства «Гарант-Агро» Анатолія Гасюка,  сівба розпочалася практично в усіх районах Миколаївщини. Ситуація гірша в місцевостях, де тривали бої. Є чимало полів, зіпсованих вирвами та мінами. У Вознесенському районі на міні підірвався трактор. «Гарант-Агро» вже засіяв половину площ, призначених для гороху та ярого ячменю. У керівника немає сумніву, що аграрії області посіють усе, що запланували, але перспектива подальшого господарювання доволі туманна через дефіцит фінансів. У березні заробітну плату виплатили, на квітень грошей теж нібито вистачить. Запаси вичерпуються.

Окрім цього треба поповнювати інші ресурси: пальне, засоби захисту, запасні частини.

«Кидаємося в різні боки в пошуках каналів збуту продукції, але порти не працюють. Зараз намагаюся на заході збути соняшникове насіння та одержати якісь кошти. Ділки замість того, щоб піти назустріч, намагаються максимально скористатися ситуацією, викручують руки. Чому на світових ринках ціни ростуть, а в нас падають? Якщо соняшникове насіння на початку року можна було реалізувати по 24 тис. грн/тонн, то сьогодні – по 15-17 тис. грн/тонн. Тим часом вартість основних ресурсів зростає. А тому я вважаю, що держава має повернути практику гарантованих закупівель продукції до Аграрного фонду та Держрезерву» — зазначив аграрій.

За словами Анатолія Гасюка, керівники уряду говорять про пільгові кредити, але взяти їх практично неможливо.

“Якщо світові організації переживають за дефіцит продовольства в Африці через війну в Україні, то хай надають дієвішу допомогу нашому аграрному сектору» — заявив керівник «Гарант-Агро».

 

 

Пропонуємо:

В Україні аграрії розпочали посівну у 21 області

Посівна під кулями: аграрії Одещини засіяли ранні ярі культури

Лещенко: погодні умови дали тимчасовий люфт для посівної-2022

Роман Лещенко повідомив про кроки влади та Мінагро для підтримки аграріїв