Рішенням ВРУ ухвалено закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами”. За прийняття законодавчої ініціативи №4558 у повторному другому читанні та в цілому проголосували 274 народних депутати, йдеться на сайті парламенту.

Мета документа, як зазначається у поясненні – “удосконалення правового регулювання у сфері поводження із пестицидами і агрохімікатами” та наближення законодавства України у цій сфері до європейських норм.

Із законодавства України виключаються положення про “спеціальні сировинні зони”, а також особливі вимоги щодо застосування пестицидів та агрохімікатів на землях, які підлягають особливій охороні. Законом уточнюються повноваження центральних органів виконавчої влади у відповідній сфері, спрощуються вимоги до виробництва, транспортування, торгівлі, зберігання, застосування, утилізації пестицидів та агрохімікатів тощо.

Головне експертне управління ВРУ зазначає, що законодаством визначено низку особливостей щодо “спеціальних сировинних зон” для дитячого і дієтичного харчування, включно із забороною будівництва промислових та хімічних об’єктів, а також будь-якої іншої діяльності, яка за результатами оцінки впливу на довкілля може призвести до погіршення його стану. Таким чином дозвіл на використання пестицидів та агрохімікатів у таких зонах може послаблювати або знижувати рівень охорони навколишнього середовища, що суперечить Угоді про асоціацію з ЄС.

“Аналогічне зауваження стосується також виключення із закону положень про особливості застосування пестицидів та агрохімікатів на землях природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення… Законодавча ж ініціатива матиме ризик зниження рівня правової охорони та захисту відповідних територій та об’єктів, підвищуючи ймовірність негативного впливу на них, а, отже, і на життя і здоров’я людини”, – зазначають парламентські експерти.

 

 

Пропонуємо:

ISO схвалила дві нові загальні назви пестицидів

У світі стали вдвічі більше використовувати пестицидів

У Китаї продемонстрували ефективність пестицидів проти кукурудзяного метелика