Російська сторона активно вивозить з Луганської області зернові, необхідні для потреб жителів регіону, обсяг оцінюється на три роки, йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

Відомство оцінює вивезений запас у близько 100 тис. тонн зерна. Окрім цього, на елеваторі, який знищили у квітні в Рубіжному, зберігалося ще 30 тис. тонн. Річна потреба Луганщини у її межах до 24 лютого складала 60 тис. тонн зерна, а разом із непідконтрольними територіями — 240 тис. тонн.

Більше 90% землі під аграрні потреби було зосереджено напівночі, де зараз тривають бої, ця земля забезпечувала зерновими всю область до 2014 року. Якщо врахувати, що Луганщина – єдиний регіон, де не розпочато посівну, перспектива голоду в регіоні цілком реальна.

Кілька сотень тисяч тонн зерна вже вивезено з тимчасово окупованих територій у Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях, про що повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі національного телемарафону.

Він вказав, що таким чином агресивна сусідня країна використовує проти нас тактику початку XX століття з крадіжками зерна й вивезення його з України, а в ЗМІ вже почали пригадувати Голодомор.

Йдеться, що на тимчасово окупованих територіях у фермерських запасах, що формувалися для посівних, а також для переробки (виготовлення борошна, випікання хліба), знаходиться 1,5 млн. тонн зернових. Запас за міжнародними цінами оцінується у сотні мільйонів доларів, і є великий ризик, що росіяни все це просто вивезуть до себе.

 

 

 

Пропонуємо:

Окупанти торгують краденим зерном

Світові компанії зупиняють бізнес в Росії

Продовжує надходити інформація про розкрадання зерна з елеваторів

Україна разом із союзниками відслідковує рух танкерів із російською нафтою

Мінагро Німеччини: РФ навмисно знищує зернову інфраструктуру України

Німеччина попереджає про найсильніший у світі голод з 1945 року, третій світ постраждає найбільше