U=Ukraine

Україні можуть скасувати мита та квоти на експорт, принаймні у Євросоюзі серйозно замислились про це. Мета зрозуміла – підтримати нашу економіку під час війни, сприяти стабілізації в умовах війни. Про це пише Bloomberg.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Європейська комісія дала згоду припинити на рік усі квоти на український експорт, а також призупинити дію антидемпінгових тарифів. Він вказав, що спілкувався з президентом Єврокомісії Урсулой фон дер Ляйден з цього приводу та висловив подяку європейським друзям.

Втім, Європі вигідно скасувати усі мита для України назавжди, адже якщо Україна буде стабільною, світова продовольча безпека буде збалансована і без потрясінь. А про продовольчі загрози від війни в Україні економісти писали неодноразово.

Рішення можуть ухвалити найближчим часом, на 100% пока впевненості немає, хоча в ЄС дійсно міркують скасувати для України чинні мита та квоти на сталь, промтовари та агропродукцію. Все це поки знаходиться під дією торгової угоди України з ЄС, в рамках ЗВТ між сторонами діють квоти на низку товарних категорій. Частка України у торгівлі з ЄС становить понад 40%, а це серйозні цифри.

Нещодавно і прем’єр-міністр Словаччини Едуард Гегер закликав зовсім відмовитись від імпортних мит на весь український експорт до ЄС.

“Це також один із елементів Плану Словаччини для України, яким я поділився на саміті в Версалі. Тільки не на 1 рік, а назавжди”, – зазначив Гегер у власному Twitter.

 

 

Пропонуємо:

Румунія допоможе з експортом залізницею

США підняли мито на російські санкційні товари

Великобританія та Швеція допоможуть Україні

Скасовано мити та квоти між Україною та Великою Британією

Литва має намір допомогти Україні з агроекспортом залізницею

Великобританія скасувала імпортне мито на всю українську продукцію

Компенсація втрат війни: Мінекономіки України сподівається на ринок ЄС

Україна-Канада: іде робота над розширенням угоди про вільну торгівлю

Мінагро Німеччини: РФ навмисно знищує зернову інфраструктуру України

Європарламент скасував торгові обмеження на імпорт українських товарів