Екватор осені приготував нам свято. Воно молоде, має менш як півтора десятки років, проте важливе – Всесвітній день сільських жінок. У резолюції 62/136 Генеральної Асамблеї від 18 грудня 2007 року, яка офіційно оголосила цей день, визнається «найважливіша роль сільських жінок… і їх внесок у прискорення розвитку сільського господарства та сільських районів, підвищення продовольчої безпеки й подолання зубожіння в сільських районах».

А яке свято без дарунків? Саме сьогодні, у Всесвітній день сільських жінок міжнародна науково-дослідницька сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience пошановує переможниць конкурсу проєктів освітньо-грантової програми TalentA. Corteva надала п’ять грантів на загальну суму $19 000 для підтримки фермерок і сприяння розвитку місцевих громад Одеської, Полтавської, Львівської, Херсонської та Закарпатської областей.

Із понад 90 заявок до участі в програмі було відібрано 20 фермерок. Фіналістками програми стали жінки віком від 26 до 62 років, які проживають у сільській місцевості різних регіонів України та працюють у традиційних сферах сільського господарства: вирощування зернових, овочівництво, тваринництво, птахівництво, бджільництво, садівництво. Впродовж двох місяців навчання в освітньому онлайн-хабі програми TalentA учасниці, які подолали конкурсний відбір, прослухали 27 лекцій, своїм досвідом і знаннями з ними поділилися 20 знаних експертів викладацької та бізнес-спільнот, практики фермерських господарств і кооперативів й об’єднаних територіальних громад, представники торговельних мереж і компаній, які є споживачами фермерської продукції. Фахівці Corteva Agriscience приєдналися до тренерського складу, поділившись із учасницями передовим досвідом світових аграрних інновацій, фінансових рішень і знаннями з розвитку ділових навичок лідерів.

Другою частиною програми стало змагання за грантові кошти на підтримку продовольчої безпеки громад. Згідно з умовами конкурсу, гранти мали отримати три найкращі проєкти, проте, виходячи з якості поданих пропозицій,  їх соціальної значущості й конкурентоздатності, а також прагнучи підтримати ініціативи жінок-фермерок, спрямовані на поліпшення продовольчої безпеки громад, компанія Corteva Agriscience ухвалила рішення про виділення додаткових ресурсів на гранти для ще двох проєктів.

Отже, перше місце та грант у $5000 отримала представниця Одеської області Віра Попаз із проєктом для очищення води в Кубеськом ОТГ – очисна споруда забезпечуватиме якісною питною водою територію 16 населених пунктів, або близько 200 тис. осіб.

Друге місце та грант у $4000 дістали Марія Мосейчукіз Полтавщини за проєкт «Втілення міжнародних стандартів харчової безпеки в крафтових виробників меду», який передбачає створення цеху з викачування та переробки меду за міжнародними стандартами для власників навколишніх пасік і створення медового кооперативу з дальшим забезпеченням продуктами бджільництва місцевого дитячого садка та літніх людей, а також власниці ферми в Прикарпатті Катерина Лісова та Катерина Ільків із проєктом «Відродження фермерства в Карпатах», до якого планується залучити селян, які так само опікуватимуться козівництвом і виробництвом козячих сирів, для розвитку регіону та залучення туристів.

Третє місце та грант у $3000 кожна вибороли Тетяна Страмнова з Хесонщини, яка подала проєкт «Контактна ферма «Коза Амальтея», що передбачає соціальну адаптацію дітей з аутизмом, та Еріка Шапочка із Закарпаття з проєктом «Мобільна спецслужба допомоги саду «Захисники рослин», у межах якого спеціальна мобільна бригада допомагатиме фермерам якнайефективніше використовувати засоби захисту рослин, утилізувати тару та в перспективі дасть змогу поліпшити на 25% якість і безпечність продукції та врожайність у садах.

Щирі вітання переможницям! Низький уклін вам, сільські трудівниці за ваше вправне ґаздування! Хай ваші проєкти реалізовуються, ініціативи пошановуються, а фінансові зиски нашаровуються! Щасти вам на многотрудному бізнесовому шляху!

 

 

Пропонуємо:

Команда Trelleborg виграла фінал Ліги Farming Simulator, що спонсорується Corteva

«Інновації — ключ до сталого розвитку і продовольчої безпеки» — віце-президент Corteva Agriscience