Війна вносить серйозні корективи у виробничі програми українських аграріїв. Господарства, які відклали реалізацію продукції та придбання основних ресурсів до весни в розрахунку на вигідніші ціни, залишилися у програші, бо і реалізаційні ціни впали, і звичних каналів збуту не стало. Хоча «пролетіла» і низка господарств, які придбали по передоплаті насіння, ЗЗР, пальне, добрива, бо чимало постачальників, посилаючись на логістичні труднощі, свої зобов’язання не виконали.

Про свою ситуацію розповів кореспонденту ЗЕРНА керівник ПП «Альтаїр» (Драбівський район, Черкащина) Григорій Плічко.

«Ми сьогодні, наче в облозі, елеватори і склади забиті продукцією, а грошей немає. З горем пополам вирвали кредит, придбали солярку по 42 грн/л, міндобрива, звісно, будемо на всьому економити, а тому земля тих обсягів поживи, що раніше не одержить. Наша перевага в тому, що ми давно запровадили мінімальний обробіток ґрунту, а хто досі на нього не перейшов, вимушені це сьогодні робити», — зазначив керівник ПП «Альтаїр».

За словами Григорія Плічко, дехто із сусідів збирається сіяти одразу після борони, навіть не культивуючи площу.

«Допоможе і те, що в нас впроваджене точне землеробство, так що зможемо економити насіння, добрива і пальне. Ще одна проблема — кадри. До війська мобілізували трьох ключових працівників, в тому числі механізатора, який останніми роками працював на точній сівалці Vaderstad Tempo L 16 і досягнув досконалості у її налаштуванні. А тому за новачком доведеться пильнувати і допомагати, поки не набереться досвіду. У структурі посівних площ змін не буде, сподіваємося відсіятися вчасно», —  підсумував Григорій Плічко.

 

 

Пропонуємо:

У світі знизились ціни на азотні добрива

Банки з OSTCHEM RETAiL пропонують добрива

Від дефіциту ЗЗР потерпають аграрії, які використовують генерики

Аграрні війська: як група АГРОТРЕЙД працює за умов воєнного стану

Через міни та складну логістику на Київщині посадять тільки 50% картоплі

Бракує української кукурудзи: в ЄС тваринникам доводиться переходити на ГМ-корми

Пропускна спроможність зернових терміналів на кордонах України залишається невисокою