Вже у березні Національний банк України може знову підняти облікову ставку, на 1%, або до 11% річних, заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Вона уточнила, що ситуація змінюється, тож можуть бути фактори, які виправлять її. Втім, на сьогодні це потреба, вказала вона.

20 січня правління Національного банку України вирішило підняти облікову ставку до 10% річних. Щоб уникнути погіршення економічного становища, монетарна політика була посилена. Зазвичай, чим вища ставка, тим дорожчі кредити для банків, населення менше витрачає, бізнес також намагається накопичити, а не витратити.

У НБУ не бачать сенсу у державному регулюванні цін на продукти. Як заявив заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук, ці заходи з регулювання цін на рівні держави не вплинуть на інфляційні процеси тому, що зростання інфляції пояснюється зростанням собівартості продукції, а не стрибком споживчого попиту.

Фінансовий регулятор знизив прогноз зростання ВВП України у 2022 році з 3,8% до 3,4%, а у 2021 році – до 3% з 3,1%. Як зазначають у НБУ, ВВП швидко зростатиме, але сповільнять економічне зростання дорогі енергоносії та геополітика.

В НБУ стверджують, що позитивно на економіку впливають добрий споживчий попит, зростання інвестицій, а також урожай сільськогосподарських культур.

 

 

Пропонуємо:

В Україні зросло виробництво рослинницької продукції

Газ дешевше: Мінагрополітики пообіцяло підтримати виробників соціальної продукції

Представники тепличної, молочної та птахівницької галузей можуть зупинити виробництва