Україна підписала угоду про зону вільної торгівлі з Туреччиною. У присутності президента України Володимира Зеленського та голови Турецької Республіки Реджепа Тайіпа Ердогана угоду підписали прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та міністр торгівлі Туреччини Мехмет Муш.

Які можливості можуть відкритися:

– щорічна економія на митних платежах, яка становить близько $370 млн;

– +2,2% до ВВП України щорічно;

– +2,6% до прибутків домогосподарств;

– зросте товарообіг між державами. З $7,5 млрд. до $10 млрд. за 5 років.

Головне – виробляти та продавати не менше, ніж купляти.

Як повідомляє AgroTimes, на думку економіста інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), Андрія Ярмака, угода вигідна українським аграріям, і зокрема плодоовочівникам, адже Туреччина  є одним з найбільших ринків збуту для української агропродукції: олійних культур, олії, зернових, компонентів кормів для сільськогосподарських тварин, цукру, кондитерської продукції, волоських горіхів, бобових тощо. Він нагадав, що тільки по волоському горіху, після скасування мита Україна майже випала з ринку та втратила близько $40 млн.

Ярмак нагадав і про турецькі мандарини, лимони, апельсини, ківі, персик, нектарин, абрикос, виноград столовий тощо, а також про тепличні огірки та помідори, які “закривають дешеву нішу”. На переконання економіста ФАО, угода про вільну торгівлю з Туреччиною стане однією з найвигідніших для України.

 

 

Пропонуємо:

Азербайджан має свій інтерес в Україні

Іде робота над угодою про ЗВТ з Туреччиною

Туреччина може витіснити українських овочівників

Україна активно експортує агропродукцію до різних країн

Експорт ячменю з України до Туреччини збільшився у рази