Рішенням Кабінету Міністрів спрощується здійснення фітосанітарних заходів для рослинної агропродукції, у тому числі насіння, на митну територію України, інформує Держпродспоживслужба.

Рішення діє на період воєнного стану та протягом 90 днів з припинення або скасування. Постановою Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2022 р. № 398 «Деякі питання здійснення фітосанітарних заходів та процедур в умовах воєнного стану» врегульовані наступні питання:

Запровадження принципу екстериторіальності для реалізації повноважень територіальних органів Держпродспоживслужби у сферах карантину та захисту рослин.

У випадку визначення особою маршруту руху товару, можливе скорочення часу на оформлення фітосанітарного сертифіката, оскільки:

– час на доставку зразка до фітосанітарної лабораторії буде знівельовано з причини руху транспортного засобу під час проведення аналізів;

– видача фітосанітарного сертифіката може здійснюватися не обов’язково фітосанітарним інспектором, що проводив фітосанітарні процедури.

Проведення фітосанітарного контролю товарів, які ввозяться на митну територію України та належать до груп 07, 8, 09, 10, 11, 12 згідно з УКТ ЗЕД, шляхом проведення виключно інспектування без відбору зразків та фітосанітарної експертизи (аналізів) крім випадків, коли:

– фітосанітарні сертифікати та/або фітосанітарні сертифікати на реекспорт відсутні або недійсні;

– об’єкти регулювання, які перебувають у вантажі, не відповідають інформації, що міститься у фітосанітарному сертифікаті та/або фітосанітарному сертифікаті на реекспорт;

– під час проведення внутрішнього та/або зовнішнього інспектування державними фітосанітарними інспекторами виявлено зараження або ознаки зараження чи пошкодження вантажів з об’єктами регулювання регульованими шкідливими організмами.

Скасування вимоги проведення фітосанітарного контролю супровідного дерев’яного пакувального матеріалу з яким імпортуються товари, що не належать до продукції рослинного походження.

Скасування обов’язковості переміщення територією України імпортованого насіння у супроводі карантинного сертифіката.

Натомість, у разі переміщення насіння без супроводу карантинного сертифіката, особи зобов’язані вести облік таких об’єктів регулювання та надавати відповідну інформацію на вимогу Держпродспоживслужби (не частіше одного разу на місяць), за формою згідно з додатком до постанови.

 

 

Пропонуємо:

Кабмін заборонив експорт добрив з України

Фітосанзаходи під час війни: тепер безпечніші

Аграрний комітет Верховної Ради: з’явився новий очільник

Уряд забезпечує безперервне постачання продовольства

Уряд включив у перелік товарів критичного імпорту техніку та обладнання для с/г робіт