У 2021 році виробництво валової продукції тваринництва скоротиться на 0,5% проти -3,1% у 2020-му, повідомив академік НААН, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», Юрій Лупенко.

Минулого року майже по усіх видах продукції тваринництва було зафіксовано спад, крім овець і кіз, де приріст становив +0,7%. Повідомляється, що цьогоріч темп спадної тенденції в галузі вдається стримувати за рахунок збільшення обсягів вирощування птиці (+1,4%) та свиней (+0,5%). Випуск яєць збережеться на рівні 2020-го.

Найбільший спад у порівнянні з минулим роком прогнозується за номенклатурами великої (‑2,4%) та малої рогатої худоби — овець та кіз (‑2,8%), а також інших тварин (‑3,5%). Простежуватиметься негативна тенденція на молочному (‑2,6%) та вовняному (‑6%) виробництвах.

Виробництво молока очікується на рівні 9 млн. тонн проти майже 9,3 млн. тонн торік, продукції вирощування тварин та птиці — 3,39 млн. тонн проти 3,37 млн. тонн, яєць — 16,2 млрд. шт, вовни — 1,5 тис. тонн (1,6 тис. тонн).

“Динаміка обсягів виробництва продукції тваринництва зумовлена триваючим спадом поголів’я тварин, який продовжиться у 2021 році внаслідок хронічної збитковості більшості видів продукції галузі, а також зменшенням дохідності виробництва молока у сільських домогосподарствах. Зупинення цього спаду, поряд з нарощуванням продуктивності тварин і птиці, є головними чинниками стабілізації обсягів виробництва в галузі”, — підкреслив Лупенко.

 

 

Пропонуємо:

Держстат оприлюднив нові дані про поголів’я

В Україні контролюватимуть антибіотики у ветеринарії

Тваринники висловили свої претензії щодо Закону про обіг сільгоспземель

Чайківський запропонував у 2021 році зробити тваринництво державним пріоритетом