Трейдери вивозять зерно, яке придбали, втім закупівлі зупинились, торгівлю зерновими фактично паралізувало, втім у квітні знову почалось відновлення торгівлі на тлі налагодження експортних маршрутів.
Більш істотно постраждав ринок кукурудзи, вплинула й висока вартість доставки. Логістичні затримки та черги на залізниці стали причиною запровадження конвенції на залізничні поставки кукурудзи до кордонів з Польщею та Румунією.

Ціни попиту на експорт української кукурудзи в травні – червні:

кордон з Польщею DAP Ізов – 235-250 $/т, DAP Ягодин – 235-240 $/т,

кордон зі Словаччиною DAP Чоп 250-265 $/т,

кордон з Молдовою DAP Могилів-Подільський 245-260 $/т,

порт Констанца (Румунія) 290-305 $/т.

На зниження світових цін на кукурудзу вплинуло падіння попиту з боку Китаю, де внаслідок короновірусу тривають локдауни. В Чикаго травневі ф’ючерси на чорноморську кукурудзу з початку тижня впали на $2,5/т до $342/т (-7,6% за місяць), а на американську кукурудзу – на $6,8/т до $315,2 /т (+6,7% за місяць: затримки сівби, дощі, холодна погода). За даними NASS USDA, у США на 1 травня кукурудзою засіяно 14% площ у порівнянні з 33% в середньому за 5 років. Це найгірший показник з 2013 року.

Обсяг експорту кукурудзи з США вже два тижні на високому рівні 1,68 млн т, але загалом у сезоні сягнув лише 36,6 млн т із прогнозованих USDA 63,5 млн. тонн, що на 16% поступається торішнім темпам. Обсяг переробки кукурудзи на етанол у США в березні виріс в порівнянні з лютим на 8,2% до 11,5 млн. тонн завдяки зростанню цін на нафту та попиту на етанол.

У центральній Бразилії спека, що погіршує стан посівів кукурудзи, агенція StoneX знизила прогноз другого врожаю кукурудзи на 3 млн. тонн до 88,14 млн. тонн. Перший врожай вже зібрано, але він використовується для внутрішнього споживання, а на експорт починаючи з липня-серпня іде переважно другий врожай.

 

Джерело: graintrade.com.ua

 

 

Пропонуємо:

ЄС скуповує кукурудзу

Попри війну, компанія «Маїс» запускає селекційну станцію

Кукурудза може стати енергетичною культурою країни

Barva Invest інформують про ціни на пшеницю та кукурудзу

Експортні ціни на фуражну кукурудзу продовжили зниження

Бракує української кукурудзи: в ЄС тваринникам доводиться переходити на ГМ-корми

USDA залишив оцінку урожаю української кукурудзи без змін, втім експорт знизиться