Посівна-2022 набирає ходи. Звісно, будь-яке її порівняння з попередницями слабуватиме на некоректність (технологічну операцію у бронежилетах здійснюють, коли м’яко, нечасто), та все ж таки на певні роздуми наявні цифри наводять.

Приміром, на поточну дату висіяно куди більше ярої пшениці та ярого ячменю, приміром, у Тернопільській, Львівській, Хмельницькій областях порівняно з відповідною датою попереднього року. Природньо, що в Запорізькій, Херсонській, Харківській областях ці показники істотно нижче, ніж торік. Цукрові буряки – Волинь, Рівненська, Тернопільська, Львівська області взяли шалений темп порівняно з минулоріччям. Щодо кукурудзи чимало посіяно вже на Одещині та Київщині.

Якщо брати назагал, то порівняно з ситуацією на кінець першої декади квітня минулого року всіма культурами засіяна приблизно на 150 тис. га більша площа (понад 1 млн га). А найбільша різниця – на Тернопіллі, де на 07.04.22 було засіяно вже 117 тис. га, натомість на 08.04.21 – лише 7,2 тис. га. Інтенсифікація та ймовірне збільшення посівних площ на Західній Україні, певно, може стати цьогорічним трендом.

На жаль, на Луганщині поки що неможливо проводити сівбу, й кричущі нулі в цьогорічній статистиці – свідчення того, що війна, розв’язана підступним ворогом на наших теренах, триває і коригує наші плани. Та ми сподіваємось, що завдяки ЗСУ плани непроханців не справдяться, а ми зможемо відсіятися бодай на трьох чвертях торішніх площ. І зрештою врожайні підсумки вкрай складного року стануть обнадійливими.

 

 

Пропонуємо:

Фермерам видали кредити для проведення посівної

В Україні аграрії розпочали посівну у 21 області

Насіннєва асоціація України назвала потреби аграріїв у період посівної 2022