У червні залізничний перевізник-монополіст “Укрзалізниця” експортувала 804,9 тис. тонн зернових вантажів. Цей показник трохи менший, ніж минулого місяця (807 тис. тонн), повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на заступника директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерія Ткачова.

Через наземні прикордонні переходи на західному кордоні транспортували 639,9 тис. тонн зерна, до портів доставили 165 тис. тонн. За словами чиновника, у червні “Укрзалізниця” завантажила у вагони 1,23 млн. тонн зерна, або 14% загального завантаженого обсягу в 8,57 млн. тонн.

У червні обсяги середньодобового навантаження дорівнювали 38 тис. тонн, показник має тенденцію до зниження у вихідні. Так, у будні завантаження вагонів становить 50-70 тис. тонн, а у вихідні – 26 тис. тонн.

Минулоріч у серпні залізничні перевезення в Україні здорожчали на 25,9%, мова була про позакласну групу вантажів, для 1-го та 2-го тарифних класів ціна піднялася на 8%. Із 1 січня 2022 року мали намір перегляенути тарифи на перелічені групи вантажів в бік підвищення, але учасники ринку перевезень виступили проти додаткового підвищення, яке відчують всі власники вантажу. Втім, послуши залізничних вантажоперевезень зросли ще більше, а саме на 70%, рішення погоджено з Міністерством інфраструктури.

Вказано, що коефіцієнти підвищать на 20 видів вантажів, наказ №441 підписав 22 червня міністр інфраструктури Олександр Кубраков. У Міністерстві юстиції документ зареєстровано 24 червня.

За 2021/2022 МР (з 1 липня по 31 червня) Україна відправила на зовнішні ринки 61,52 млн. тонн зернових та олійних, і це принесло минулого сезону $22,2 млрд, про що повідомив заступник міністра економіки Тарас Качка.

 

 

Пропонуємо:

Стало відомо, скільки перевезено зерна залізницею

Мінагро: вивезти зерно лише залізницею неможливо

Війна: Україна постачає зерна на зовнішні ринки вдвічі менше

Налагоджено залізничне постачання українського зерна до Литви

Національний перевізник запропонував везти зерно через Сербію та Чорногорію

Великобританія допоможе відновити українську залізницю для зерноекспорту