До могутніх чинників інтенсифікації сільськогосподарського виробництва належить використання сучасних сортів і гібридів, прогресивних технологій, передових систем живлення і захисту рослин. Проте глобальна зміна клімату призвела в останні роки до того, що значно підвищилися ризики землеробів. Почастішали осінні засухи, постійно спостерігаються різкі перепади температур у період зимівлі – від плюсових до різко мінусових, при малій висоті або повній відсутності снігового покриву. Весняні засухи, що настають після зимівлі, з екстремально швидким наростанням високих температур.

Відомо, що використання агротехнічних прийомів, здатних змінювати умови життєдіяльності рослин, є дієвим засобом протистояння негативному впливу стресів. Зупинимося на одному з них, простому, маловитратному, доступному для всіх сільгосптоваровиробників, але найбільш ефективному прийомі – застосуванні в системах підживлення рослин органічних біостимуляторів.
Необхідно чітко відрізняти мінерально-мікроелементні добрива типу «NPK+мікроелементи»/«мікродобрива» від органічних біостимуляторів. Якщо перші діють на рослини опосередковано, забезпечуючи їх основними поживними речовинами і мікроелементами, заповнюючи тим самим їх дефіцит у період вегетації, то активні компоненти біостимуляторів діють безпосередньо на рослини. Саме ці відмінності визначають їх взаємне доповнення у комплексних системах коригувального підживлення. На сьогоднішній день застосування біостимуляторів у комплексі з водорозчинними мінеральними добривами і мікродобривами – один з найбільш гнучких прийомів регулювання режиму живлення сільськогосподарських рослин.
У 2010 році ТОВ «КОМПАНІЯ НАСІННЄВОЇ ТОРГІВЛІ» зареєструвала нові органічні біостимулятори на основі рослинних амінокислот Фертігрейн Старт і Фертігрейн Фоліар, призначені для застосування на зернових та інших польових культурах.
Біостимулятор Фертігрейн Старт призначений для передпосівної обробки насіння польових культур (зернових колосових культур, вівса, рису, кукурудзи, соняшника, рапсу, сої, гороху), а також передпосадкової обробки бульб картоплі. Препарат наноситься безпосередньо на насіння методом протравлення, у тому числі разом з фунгіцидними та інсектицидними протравлювачами. Оптимальна норма витрати – 1 л на тонну насіння при витраті робочого розчину 10 л/т.
Передпосівна обробка насіння препаратом Фертігрейн Старт забезпечує високий відсоток польової схожості, знижуючи кількість непророслого насіння. Озимі посіви краще переносять зимові примхи і раніше відновлюють вегетацію. Істотно підвищується коефіцієнт кущіння і кількість продуктивних стебел, а також зростають число зерен в колосі та середня маса зерна.
Біостимулятор Фертігрейн Фоліар спеціально розроблений для листового підживлення зернових, технічних і кормових культур. Крім амінокислот у складі препарату містяться необхідні мікроелементи – цинк, марганець, залізо, мідь, молібден, кобальт, бор. Норми витрати препарату для зернових культур при 2-кратному внесенні – 0,5-1,5 л/га. Витрата робочого розчину 100-300 л/га. Обприскування проводять при достатньому розвитку листової поверхні рослин. З метою економії витрат праці рекомендується наносити препарат разом з гербіцидами, фунгіцидами, інсектицидами, NPK і мікродобривами. Залежно від оцінки прогнозів прояву факторів ризику і дії стресів сумарну норму (1-3 л/га за сезон) можна розбивати на більше число обробок. При більшому числі обробок ефективність дії препарату лише збільшується.
Фертігрейн Фоліар покращує доставку і доступність поживних мікроелементів, збільшує стійкість і здатність до відновлення рослин після стресів, запобігає спаду вегетативного розвитку, що викликається гербіцидами, збільшує ефективність пестицидів, підвищує кількість і якість урожаю.
Система «Фертігрейн» є могутнім чинником підвищення продуктивності при обробітку зернових культур, повною мірою дозволяє використовувати генетичний потенціал сортів, ефективно захищає урожай від несприятливих зовнішніх чинників.
В умовах збільшення погоднокліматичних ризиків пропоновані препарати є надійною підстраховкою землеробів від можливих втрат і збитків. При комплексному використанні Фертігрейн Старт для обробки насіння і Фертігрейн Фоліар для некореневого підживлення у фази кущіння і прапорцевого листа загальне сумарне підвищення урожаю зернових може досягати 20-25%. Препарати виробляються іспанською компанією «АгріТекно», є результатом багаторічних досліджень учених і виробничників у сфері вдосконалення кореневого і листового живлення сільськогосподарських рослин. Природна рослинна сировина і сучасні технології виробництва гарантують високу якість препаратів.
Компанія ТОВ «КНТ» є ексклюзивним представником компанії «АгріТекно» і постачальником біостимуляторів «Фертігрейн» на території України, а її фахівці завжди готові надати необхідні консультації з розробки ефективних систем живлення сільськогосподарських культур.

Фото 1. Біостимулятори «Фертігрейн» – надійний захист урожаю!

Фото 2. Біостимулятори «Фертігрейн» – надійний захист урожаю!