Україна виконує зобов’язання гаранта міжнародної продбезпеки, обсяг агроекспорту за перший місяць року налічуватиме 5 млн. тонн, заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в телеефірі.

«Незважаючи на всі складнощі, які створює нам росія, обмежуючи можливість інспекцій суден у Босфорі, все-таки нашим аграріям-підприємцям вдається продовжувати експорт зерна. За результатами січня ми можемо мати близько 5 млн. тонн загального експорту, що є дуже непоганим показником в умовах війни», – зауважив Тарас Висоцький.

Водночас представник відомства вкащав на складнощі з логістикою, обсяг експорту до минулого маркетингового року знизилися майже на третину (-30%). Він вказав, що зменшення виробництва не стало причиною дефіциту, вектор на агроекспорт пшениці зберігається.

Проблема експорту українського збіжжя, як зазначає Висоцький – ціноутворення під час війни. Складові: страхування, внутрішня логістика, витрати на пальне, час в Босфорі, а це $30-40 на кожній тонні.

Висоцький вказав, що фермер втрачає декілька тисяч гривень. І прибутки українського аграрія піддається шрінкфляції. Причина – збільшення логістичних вартостей на кожному ланцюгу.

 

 

Пропонуємо:

Мінагро прогнозує переорієнтацію аграріїв

Аналітик констатує просідання агроекспорту

Морський експорт зерна України: стартують нові правила

В Мінагро підрахували збитки від російської агресії: експорт

Наші сільгоспвиробники отримали мільярди пільгових кредитів