Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до світу з проханням не піддаватися на шантаж РФ щодо зняття блокади для агроекспорту з України в обмін на зняття санкцій із Росії.

“Хоча ми повністю співчуваємо всім у світі, хто зіткнеться з величезними наслідками російської блокади українського сільськогосподарського експорту, я хочу, щоб кожен політик, незалежно від його/її статусу у міжнародних відносинах чи країни, яку він/вона представляють, перед тим як говорити, що санкції має бути знято, щоб врятувати дітей десь у світі від голоду, відвідати Україну, побачити загиблих українських дітей, поговорити з батьками, чиїх дітей зґвалтували російські солдати, та замовчати”, – заявив Кулеба під час дискусії в Українському домі в Давосі.

Посадовець вказав, що на певні країни діє шантаж РФ щодо розблокування сільськогосподарського експорту з України в обмін на зняття санкцій з російської сторони.

“Росія займається шантажем, кажучи, що вони розблокують український сільськогосподарський експорт, якщо Захід зніме санкції, впроваджені проти Росії. На жаль, деякі країни ведуться на це. Я отримав сьогодні звіт, що одна дуже важлива міжнародна високопосадова особа, яка відповідає за глобальну торгівлю, також ведеться на це і починає говорити: “Можливо, це хороша ідея, тому що порятунок людей від голоду важливіший, ніж запровадження санкцій проти Росії”, – каже представник аграрного відомства.

Кулеба наголошує, що тільки Росія відповідає за глобальну продовольчу кризу та закликає зосередити зусилля на протидії російському наративу.

“Лише Росія несе відповідальність за цю глобальну продовольчу кризу. І всі, хто захищає верховенство права і міжнародний порядок мають стояти на цій позиції замість того, щоб шукати способи тихо грати Росії на руку”, – заявив чиновник.

 

 

Пропонуємо:

Україна намагається забезпечити експорт до Африки

Ціни на сіль штучно накручують покупці та спекулянти

Насувається глобальна продовольча криза: що каже світ

Зеленський розглядає можливість військового розблокування портів

Міністр Кулеба звернувся до США із проханням лібералізації українського агроекспорту