Українські порти російська сторона блокує, і водночас різко збільшує власні постачання на зовнішні ринки. Найбільше російського борошна цьогоріч надійшло в Ірак. Відомо, що в 2022 році країна-агресорка в 3,3 раз збільшила експорт борошна, досягнувши рекордного показника в 875 тис. тонн пшеничного борошна проти 259 тис. тонн в 2021 році.

Такі попередні дані озвучено російським Інститутом кон’юнктури аграрного ринку, інформує Інтерфакс.

Росіяни кажуть, мовляв “Україна різко скоротила експорт борошна, що сприяє збільшенню постачання (росією) як країнам – традиційним імпортерам російського борошна, так і на нові ринки”. Заступниця директора згаданого інституту Ірина Глазунова констатує, що в 2022 році радикально змінилися склад і ринкові частки імпортерів російської пшеничного борошна. Лідируючі позиції зайняли Ірак з часткою 21,7%, а також Афганістан (16,9%) і Туреччина (10,5%).

Нагадаємо, з середини лютого поточного року російський флот у Чорному морі почав блокувати роботу українських портів, через який йшла левова доля експорту нашої агропродукції. З початком повномасштабного російського військового вторгнення роботу українських морських портів було зупинено. Згодом вдалося частково відновити діяльність портів Одеса, Південний та Чорноморськ, і лише з серпня в рамках зернової ініціативи. Зараз російські інспектори затягують перевірки суден і штучно створюють черги біля Босфору.

Таким чином, росіяни створюють вигідні для себе умови для отримання рекордних прибутків власними виробниками, як це видно у випадку з борошном.

 

 

Пропонуємо:

В Україні підвищуватимуться ціни на борошно

ДПЗКУ ввела в дію млини для виготовлення борошна

В Мінагро підрахували збитки від російської агресії: експорт

Кукурудза та борошно демонструють позитивну експортну динаміку