Крупи займають значне місце у споживчому кошику українців, і під час війни потрібно зосередитись на виробництві круп, підкреслюють в УКАБ.

“Під час війни виробництво круп є першочерговим у формуванні продовольчої безпеки”, – наголошують експерти.

В УКАБ нагадали, що понад 30% калорій, які ми отримуємо, формується завдяки продуктам переробки зерна. В Україні для забезпечення потреб внутрішнього ринку його вистачає, але не за всіма номенклатурами.

Так, посівна вівса, гречки та проса триває. Фахівці нагадують, що споживання вівса в Україні сягає 4,2 кг на рік на людину, а гречки – 2,8 кг. В УКАБ кажуть, що сегмент гречки є проблемним, наявна потреба в імпорті сировини або готової продукції відносно попередніх сезонів. На кінець 2021/2022 маркетингового року (фінал в кінці червня) Україна потенційно може вийти на залишки запасів: гречки – 11 тис. тонн, пшона – 48 тис. тонн, вівса – 176 тис. тон.

Більш активно за кордоном доведеться купувати рис, який Україна вирощує не дуже багато, і тільки в Одеській та Херсонській областях: у 2021 р. було вирощено 49,5 тис. тонн, імпортовано – 83 тис. тонн. В умовах війни з РФ рису доведеться імпортувати ще більше.

Виробники круп стримано оцінюють кількість культур для переробки, остаточну кількість посівів круп’яних прогнозувати складно, а зараз – і подалі. Неможливо промоніторити і динаміку виробництва круп по регіонах.

 

 

Пропонуємо:

Україна ініціює створення зернового ОПЕК

В УКАБ підрахували вплив війни на агросектор України

Стало відомо, скільки у травні Україна експортувала зерна

УКАБ звернувся до прем’єра з проханням продовжити відстрочки аграріям

Сольський про війну в Україні: як страждає агро, зміна пріоритетів, якість, виробництво, квоти ЄС