Головне аграрне відомство країни активно працює у напрямі відновлення гідротехнічної меліораці, повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Зазначається, що національна Стратегія зрошення та дренажу до 2030 року розрахована на мирний час, реалії вимагають нових підходів до відновлення меліоративних систем та до використання меліорованих земель.

У зв’язку з бойовими діями у Херсонській області подача води на зрошення на площу понад 100 тис. га майже унеможливлена. За розповсюдженими даними близько 1,2 млн. га зрошуваних земель у різних областях використовуються без поливу.

“Саме ці 1,2 млн. гектарів є запорукою отримання врожаїв у 2-3 рази вищих від тих, що отримують на цій території зараз”, – повідомляє Мінагро.

До війни землі сільськогосподарського призначення, на яких наявні зрошувані та осушувані системи, використовувались на 95% та 85% відповідно. Останніми роками полив здійснювали на площі 551 тис. га , або 32% від наявного обсягу. Осушувальні системи через маловодні роки практично не виконують свої функції, тому їхній технічний стан майже ніхто не контролює.

Для ефективного використання систем для гідротехнічної меліорації є намір провести заходи:

– здійснити ревізію тих меліоративних систем, де не застосовувалася гідротехнічна меліорація.

– визначити першочерговість відновлення об’єктів інженерної інфраструктури. Вона має бути прив’язана до конкретних меліоративних систем та необхідного обсягу фінансування відновлюваних робіт.

– орієнтуватися на будівництво типових модульних насосних станцій, щоб прискорити роботи з відновлення меліоративних систем та налагодити потокове виробництво на заводах-виробниках.

– переорієнтувати меліоративне землеробство на сільськогосподарські культури, які необхідні для забезпечення продовольчої безпеки. Перш за все йдеться про зерно та плодовоовочеву продукцію.

– надати державну допомогу та кредити на відновлення та модернізацію об’єктів меліоративних систем, придбання дощувальних машин та обладнання.

– компенсувати сільгоспвиробникам вартість витрат на полив.

– створити організації водокористувачів, які зможуть забезпечити ефективну експлуатацію меліоративних систем.

У відомстві підрахували, що ці заходи дозволять додатково залучити до зрошення 1,0-1,2 млн. га.

 

 

Пропонуємо:

Закон про меліорацію може знищити річки України

Мінагро допоможе підприємствам з передачею землі для релокації бізнесу

Мінагро вказало меліорацію серед пріоритетів держпідтримки у 2022 році