Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко розповіла про домовленості, досягнуті в ході візиту української делегації до Великої Британії.

Про це йдеться на онлайн-брифінгу і на фейсбук-сторінці Мінекономіки.

«Одним з найважливіших результатів роботи в Лондоні, безперечно, є укладання Угоди про цифрову торгівлю між Україною та Великою Британію. Ми разом з Міністром міжнародної торгівлі Великої Британії Кемі Баденох заклали фундамент для подальшого співробітництва наших країн саме в цифровій сфері економіки», – заявила міністр.

Чиновниця вказала, що завдяки цифровим та хмарним сервісам під час війни вистояв український бізнес, і зокрема банківський сектор, а держава зберегла більшість послуг для населення. До того ж, громадяни мали можливість робити замовлення, коли були зачинені звичайні торгові мережі.

Угода про цифрову торгівлю, укладена у Лондоні – перша в історії України, яка до того ж стала другою країною світу, після Сінгапуру, з якою таку угоду уклала Велика Британія.

«Зацікавленість Великої Британії в цій угоді є найкращим стимулом для української цифрової економіки. ІТ-галузь надзвичайно мобільна. Тому важливо, щоб світ захотів співпрацювати з українськими IT-компаніями. Це дуже вагома причина укласти цю угоду зараз, коли війна ще не закінчилась», – заявила пані Свириденко.

Чому угода вигідна для української економіки:

Буде створено єдине вікно для трейдерів та державних органів.

Очікується зростання торгівлі послугами та запровадження належного захисту персональних даних.

Покращиться доступ до публічних ресурсів двох країн.

Це сприятиме розвитку цифрової економіки, ІТ-індустрії, впровадженню штучного інтелекту.

Іншими прикладами ефективної співпраці між Україною та Великою Британією є інфраструктурні проекти та сільське господарство.

«З державним секретарем транспорту Марком Харпером говорили про реалізацію Меморандуму між Департаментом міжнародної торгівлі і Міністерством інфраструктури України щодо ранньої відбудови України. Цей меморандум був укладений ще влітку, і зараз завершується підготовка до реалізації першого пілотного проекту з побудови 6 мостів у Київській області. Це проект, який передбачає залучення британських компаній і фінансування з боку UK Export Finance. За своїми обсягами це невеликий проект, але він є пілотним, і створить модель залучення інших компаній», – зазначила Свириденко.

Під час зустрічі із Державним міністром продовольства, сільського господарства та рибальства Марком Спенсером сторони обговорили зернові ініціативи.

«Велика Британія долучилася до зернової ініціативи президента України Володимира Зеленського Grain from Ukraine і зробила внесок у 5 млн фунтів. Ми також говорили про майбутнє сільського господарства і ті реформи, які відбуваються у Великій Британії та Україні, і про важливість постійного діалогу щодо аграрних реформ.

Але також опрацювали практичні питання. Як ви знаєте, у травні цього року я і Державний секретар міжнародної торгівлі підписали угоду про тимчасове скасування усіх без винятку мит у двосторонній торгівлі. Рішення Великої Британії про тимчасове скасування мит на українські товари відкрило шлях на британські ринки, насамперед для аграрної продукції. Але термін його дії – рік. Тому ми посилено працюємо над тим, щоб Україна і Велика Британія продовжили це рішення. Це важливо для наших експортерів, виробників та економіки країни», – пояснила українська посадовиця.

На зустрічі обговорювали і фахові питання для торгівлі аграрною продукцію, зокрема зонування для пташиного грипу.

 

 

Пропонуємо:

Великобританія допоможе з ініціативою «Зерно з України»

Великобританія допоможе відновити українську залізницю для зерноекспорту

Британська розвідка підрахувала обсяг експорту української сільгосппродукції