Нове дослідження визначило сумісність хімічних пестицидів, які зазвичай використовуються виробниками кукурудзи разом з агентом біологічного методу захисту рослин Трихограмами (Trichogramma ostriniae, Trichogrammatidae) — паразитом яєць азійського стеблового метелика на посівах кукурудзи.

Дослідження, співавторами якого є організація CABI та Міністерство сільського господарства та розвитку сільських районів Китаю (MARA) – Спільна лабораторія CABI, дає цінні результати, які можуть бути використані для розробки інтегрованого плану боротьби зі шкідниками, що поєднує застосування хімічних пестицидів із додатковими вивільненнями ос T.ostriniae проти шкідників кукурудзи.

Фермерка розміщує картку з яйцями Trichogramma на кукурудзяному полі в префектурі Дехонг на південному заході Китаю (автор зображення: Hongkun Tai, станція управління насінням префектури Дехонг).

Вчені, серед яких був регіональний директор CABI у Східній та Південно-Східній Азії, доктор Фен Чжан намагалися перевірити летальні та сублетальні ефекти та тривалість залишкової токсичності різних пестицидів, включаючи чотири гербіциди (пендиметалін, топрамезон, гліфосат та атразин), три інсектициди (імідаклоприд, емамектину бензоат та етіофенкарб), а також три фунгіциди (пропіконазол, бензоїлциклазол та дифеноконазол).

Науковці прагнули виявити в лабораторних умовах залишкову токсичність для дорослих паразитоїдів, летальний вплив пестицидів на яйця паразитоїдів усередині яйця господаря та на відтворення потомства паразитоїдів жіночої статі.

Як зазначено в журналі Ecotoxicology and Environmental Safety, дослідники виявили, що безпечний інтервал між застосуванням пестицидів та вивільненням T.ostriniae становить від двох до трьох тижнів. Необхідна обережність при інтерпретації даних лабораторних біотестів, оскільки абіотичні фактори, такі як дощ, сонячне світло, вітер та роса, можуть впливати на дію пестицидів у польових умовах.

Самка Trichogramma ostrinae (автор зображення: Hongkun Tai, станція управління насінням префектури Дехонг).

Три перевірених пестициди, включаючи етіофенкарб, гліфосат та бензоїлциклазол, були незначно шкідливими для дорослих T. ostriniae, тоді як інші сім пестицидів були помірно шкідливими.

Залишки пестицидів етіофенкарбу та емамектину бензоату показали незначну стійкість до токсичності у дорослих T. ostriniae, на відміну від інших пестицидів.

Гліфосат, емамектин бензоат, імідаклоприд, етіофенкарб та пропіконазол були класифіковані як нешкідливі, спричиняючи менше ніж на 30% зниження частоти виходу ос з яєць хазяїна, тоді як атразин, пендиметалін, топрамезон, бензоїлциклазол та дифеноконазол були класифіковані як незначно шкідливі, спричиняючи від 31 до 52% зниження частоти появи паразитоїдів.

Крім того, Фен Чжан виявив, що кількість яєць, згодом відкладених самками T. ostriniae, які вийшли з паразитованих яєць господаря, оброблених атразином, значно зменшилася у порівнянні з необробленими паразитованими яйцями господаря. При обробці атразином не спостерігалося негативного впливу на швидкість появи ос, швидкість деформації їх крил та співвідношення статей.

 

*за інформацією з відкритих джерел

 

 

Пропонуємо:

Держспоживслужба: незібрана кукурудза хворіє

У світі стали вдвічі більше використовувати пестицидів

В ЄС стало менше кукурудзи, куплятимуть українську

ISO схвалила дві нові загальні назви пестицидів

Парламент спростив використання пестицидів та агрохімії

З’явився новий тип пестицидів із застосуванням феромонів гусениць

Дослідники: завдяки біоінженерії фотосинтез підвищив врожайність сільськогосподарських культур