Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні до українців на 159 день повномасштабної війни заявив, що наразі 1 серпня запрацював морський порт в Одесі, що стало першим позитивним сигналом для України.

На сьогодні чекають команди рушати за кордон 16 суден, повідомляє 24 канал.

Перше судно з вантажем у 26 тис. тонн кукурудзи, вийшло з одеського порту. Гарант попросив уряд “опрацювати питання” про заборону роздачі повісток на блокпостах та АЗС.

“Станом на зараз ще не час робити будь-які висновки і прогнозувати подальші події. Але порт запрацював, експортний рух почався, і це можна назвати першим позитивним сигналом, що є шанс зупинити розгортання продовольчої кризи у світі”, – сказав глава держави.

Також гарант підкреслив, що експорт українського продовольства залежить від безпекових параметрів, за які взялися відповідати Туреччина та ООН. Зеленський наголосив, що не потрібно тішитись ілюзією, що російська сторона утримається від спроб зірвати експорт української продукції та нагадав, що північний сусівд свідомо провокує голод у країнах Африки та Азії.

Глава держави нагадав, що відновлення експорту важливе для України не тільки через виручку в мільярдах доларів, але й робочі місця для пів мільйона українців. Також він зробив невтішний прогноз щодо обсягу врожаю, який може скоротитись майже вдвічі, розказав про перемовини з президентом Франції Еммануелем Макроном, на яких обговорювали макрофінансову підтримку Україні, відносини в оборонній сфері, агроекспорт України морем.

Зеленський звернувся до Макрона з проханням допомогти розблокувати макрофін, що вельми гальмує в Європі.

 

 

Пропонуємо:

Зеленський вказав на ризик з безпекою експорту

Зеленський розглядає можливість військового розблокування портів

Зеленський поспілкувався з бразильським колегою про експорт зерна

Зеленський звернувся до лідерів G7 та закликав подумати про світову продовольчу безпеку