Цьогоріч Україна може засіяти рекордну за 12 років площу ярої пшениці, інформує Міністерство аграрної політики та продовольства України.

В Україні на середину травня посіяно 247 тис.га культури, за оцінками експертів показник наблизиться до 285 тис. га.

“В Україні під час весняної посівної подібні площі пшениці сіяли 12 років тому. До прикладу, у 2013 році, до початку війни Росії проти України та тимчасової окупації частини наших територій, цей показник становив 160,2 тисяч га. У 2021 – українські аграрії засіяли 192,1 тисяч га ярої пшениці”, – зазначається в тексті відомства.

Дніпропетровщина лідирує з сівби пшениці, сільгоспвиробники там засіяли 32,10 тис. га. Найбільше торік посіяно на Тернопільщині – 22,4 тис. га, в 2021 році на Житомирщині – 21,8 тис. га.

Як наголосили у відомстві, незважаючи на збільшені площі посіву ярої пшениці, їхня частка становить лише 10% від загальної площі виробництва культури в Україні. Зростання суттєво не компенсує загальне скорочення посівних площ пшениці у новому сезоні.

У Національному науковому центрі “Інститут аграрної економіки” підрахували, що цьогоріч в Україні обсяги виробництва валової агропродукції можуть знизитись у порівнянні з 2022 роком на 2,1%.

Під впливом проблем з логістикою зовнішніх постачань агропродукції та падінням закупівельних цін, аграрії змушені зменшити виробництво найбільш продуктивних видів продукції, і зокрема пшениці та кукурудзи. Як прогнозувало Мінагро, у 2023 році врожай зернових та зернобобових становитиме 45 млн. тонн, з яких понад 16,5 млн. тонн – пшениці.

 

 

Пропонуємо:

Пшениця рекордно здорожчає – МінАПК

Ф’ючерси на пшеницю серйозно здешевшали

Пшеницю з України активно купляють Саудівська Аравія та Йорданія