Фіксується значне зниження обсягів перевезення зернових вантажів до мінімуму за останні п’ять місяців, про що повідомили в ході онлайн-наради представників Укрзалізниці та аграрного ринку, інформує Rail.insider.

Так, впродовж 19 діб квітня на зовнішні постачання залізницею відправлено 1 млн. 537 тис. тонн зернових, до портів транспортовано 1 млн. 157 тис. тонн, до західних прикордонних переходів — 380 тис. тонн. Такими даними поділився заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

«Це нижче показника минулого місяця і нижче показників останніх майже п’яти місяців. Якщо така динаміка буде зберігатися, то загалом за місяць перевеземо на експорт менш ніж 2,5 млн т. У найкращі місяці ми перевозили 3,2 та 3,4 млн т. Тобто бачимо, що є суттєве просідання перевезень через проблеми на кордоні та із «зерновим коридором»», — вказав він.

Нагадаємо, росіяни постійно блокують наші морські перевезення.

Скоротилися обсяги навантаження агропродукції. З початку квітня показник становив 1 млн 457 тис. тонн. Це 21,9% від загального обсягу. Водночас середньодобове навантаження наразі становить 77 тис. тонн.

«Восени та у січні ми вантажили понад 100 тис. тонн. Тож бачу просідання середньодобового навантаження зерна. Ми очікували, що буде приблизно 93 тис. тонн, але, на жаль, маємо на сьогодні лише 77 тис. тонн», — заявив Ткачов.

Впали і передачі вагонів із зерновими вантажами через кордон. На початку квітня показник складав 590 одиниць рухомого складу, а наразі скоротився на 37%, до 374 вагонів. За місяць вдалося зменшити кількість вагонів з аграрними вантажами, які очікують передачі через західні прикордонні переходи.

Не варто забувати і про вплив обмеження на імпорт зернових з України: Польща призупиняла перевезення зернових залізницею, Угорщина також обмежила імпорт за цією номенклатурою, із 19 квітня набрала чинності заборона уряду Словаччини на імпорт зерна та деяких сільськогосподарських товарів з України, 19 квітня Болгарія оголосила про ведення обмеження на імпорт українського продовольства, перевірки агропродукції з України ввела і Румунія.

 

 

Пропонуємо:

АТ «Укрзалізниця» знизила ставку на оренду зерновозів

«Укрзалізниця» оголосила торги на відправлення зерновозів

“УЗ” розширила обмеження на перевезення агропродукції на польському напрямку