У штаті Тасманія (Австралія) з’явиться гігантська “чорна скринька”, яка буде нотувати всі кліматичні дані, повідомляє CNN.

На вигляд це споруда розміром з автобус, невразлива для кліматичної кризи, здатна пережити людей. Це забезпечать товсті сталеві стіни, акумулятор та сонячні панелі Принаймні так запевняють розробники.

Мета цього проєкту – збір усіх даних в Інтернеті, які стосуються клімату, від новин до твітів. Розробники сподіваються, що чорна скринька розповість майбутнім цивілізаціям про кліматичну кризу та її фатальні наслідки.

“Коробка діятиме як непорушна та незалежна бухгалтерська книга “здоров’я” нашої планети”, — заявив CNN Джонатан Кнібоун, художник і директор художнього колективу Glue Society, що бере участь у проєкті.

Вказується, що корпус доопрацьовується, а жорсткі диски вже нотують інформацію після кліматичного саміту COP26 у Глазго.

“Чорна скринька Землі записуватиме кожен наш крок до цієї катастрофи”, — запевняють ініціатори проєкту, серед яких і дослідники з Університету Тасманії та компанія маркетингових комунікацій Clemenger BBDO.

Архівуються розмови, новини, артефакти, дані по температурі суші та моря, окислення океану, кількість парникових газів в атмосфері, кількість населення, споживання енергії, військові витрати, зміни політики тощо.

Розробники кажуть, що чорна скринька здатна зберігати інформацію за три-п’ять десятиліть, і зараз ведуть дослідження щодо розширення можливостей зберігання даних.

Зазначається, нещодавні дослідження компанії Climate Action Tracker попереджають про потепління на 2,7 градуса Цельсія, до якого рухається світ. Вчені кажуть, що температура на планеті має залишатися нижчою за 1,5 градуси.

Після активації чорної скриньки бібліотека кліматичних даних буде доступною через онлайн-платформу, можна буде підключатися бездротовою мережею до скриньки.

 

 

Пропонуємо:

Кліматичні зміни: економічні наслідки, висновки НБУ

NASA: кліматичні зміни вплинуть на пшеницю та кукурудзу

Світовий банк оцінив наслідки кліматичних змін для агросектору України