Триває робота над вдосконаленням ведення Державного реєстру речових прав, розповів заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Дзьоба. Як вказав посадовець, Мінагрополітики спільно з Міністерством юстиції вже підготували зміни до відповідної постанови.

Дзьоба наголосив, що за підсумками 4 місяців ринку землі лише для 55% укладених угод купівлі-продажу були зареєстровані ціни. Найнижчий відсоток зареєстрованих цін у Закарпатській області – лише для 21% угод. Абсолютним лідером є Хмельницька область, там ціни зазначені для 76% угод.

Як вказав чиновник, мета — вирівняти проблему, реєстрація цін при проведенні операції купівлі-продажу земельної ділянки буде обов’язковою. Діапазон середньої вартості землі за останні 4 місяці, відповідно до розрахунків Київської школи економіки, становить 31-34 тис. грн/га.

Як раніше прогнозував міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко, середня вартість гектара землі до кінця року становитиме близько 50 тис. грн. Голова відомства закликав не поспішати з продажем землі, та спрогнозував зростання її вартості на 7-10% на рік. На думку Лещенка, орендна плата також зростатиме.

За даними Міністерства аграрної політики і продовольства України станом на 5 листопада укладено 40510 земельних угод.

 

 

Пропонуємо:

Мінагро повідомило, скільки зареєстровано земельних угод

Банки охоче надають кредити під заставу земельних ділянок

Перші земельні аукціони успішно пройшли в системі Прозорро. Продажі