У британських супермаркетах через війну в Україні обмежують продаж соняшникової олії “в одні руки”, адже наявні перебої з постачанням, повідомляє ВВС.

Найбільша в країні мережа супермаркетів Tesco дозволяє купляти три пляшки соняшникової олії, кажуть, що заход є тимчасовим, і його метою є забезпечення доступності товару для всіх.

У роздрібних мережах Waitrose і Morrisons покупець може придбати дві пляшки соняшникової, оливкової або ріпакової олії. Sainsbury’s і Asda, поки не стали обмежувати кількість олії в реалізації.

Зазначимо, переважна кількість соняшникової олії у Британії – українського виробництва, тож виник дефіцит, країна шукає альтернативи на тлі збільшення попиту. Експерт з продовольства Ґед Футтер вже попередив, що соняшникова олія за декілька місяців може стати недоступною в місцевих магазинах. Він наголосив, що для кулінарної олії існує багато альтернатив.

Дослідницька компанія Assosia стверджує, що скорочення пропозиції соняшникової олії на ринку підвищила ціни на близько 10% за пляшку об’ємом 1,5 л. П’ятилітрова пляшка здорожчала на 6%.

За обсягами світового експорту соняшникової олії із часткою майже 40% Україна посідає перше місце.

 

 

Пропонуємо:

ЄС активно купляє соняшник

Україна стала більше експортувати олії

РФ активно розкрадає наші олію та овочі

Соняшник та олія дешевшають, знизився попит

Війна: у світі не вистачає продуктів – Bloomberg

Фіксується спад ціни на соняшник та кукурудзу

В Україні стає трендом вирощування високоолеїнового соняшника

Стало відомо, скільки в портах заблоковано зерна та олійних

Великобританія скасувала імпортне мито на всю українську продукцію