Голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха вважає, що Україна має зосередитись на виробництві біометану. Його слова наводить Інтерфакс-Україна.

У тезах. Україна має найбільшу в Європі площу сільгоспугідь, тож і потенціал аграрної сировини для виробництва біометану – величезний. У нас розвинена газорозподільча мережа та потужна газотранспортна система, можна до неї підключитися і виробникам біометану. Втім має бути можливість альтернативного завантаження української ГТС біометаном. Гелетуха запевняє, що транспортування біометану газовими мережами та використання біометану на існуючому газовому обладнанні не потребує витрат на модернізацію. Такий підхід забезпечує і декарбонізацію енергетики та економіки.

Біометан можна використовувати як моторне паливо, що знижує забруднення повітря у великих містах. До того ж це внесок у виробництво якісних органічних добрив і відродження родючості українських ґрунтів. Біометан є найдешевшою альтернативою газам, він коштує $700/1000 м3 що втричі дешевше за зелений водень за ціною 6-7 $/кг.

Загальна вартість біометанових установок для України становитиме €1,5 млрд, потрібно буде 100 біометанових установок для одного мільярда кубометрів біометану на рік.

За дослідженнями Біоенергетичної асоціації України, потенціал виробництва біогазу/біометану в Україні для технології зброджування оцінюється в 9,7 млрд. куб. м метану/рік.

Нещодавно у Міненерго висловили сподівання на допомогу ЄС в оцінці інфраструктури для потенційного використання у водневій енергетиці, про що заявив заступник міністра енергетики з європейської інтеграції Ярослав Демченков.

 

 

Пропонуємо:

У парламенті прийняли закон про біометан

Прийнято держстандарт для закачування біометану

За цінами на дизельне пальне слідкуватимуть щодня

ГТС: нет водорода, надо обратить внимание на биогаз

В Україні побудують понад 30 біометанових заводів

Стартувала ще одна біогазова електростанція у Львівській області

Корисно і для агро: створено першу у світі недорогу піщану батарею (ФОТО)

Швейцарський хімічний концерн зацікавився Україною, створюватиме біопаливо