Аграрії супермалого, малого та середнього підприємництва (ММСП) отримали можливість брати сільгосптехніку завдяки запровадженню державної програми фінансового лізингу у рамках програми “Доступні кредити 5-7-9%”, повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України.

“Уряд затвердив порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам малого та середнього підприємництва за договорами фінансового лізингу. Порядок визначає механізм надання фінансової державної підтримки ММСП шляхом часткової компенсації фактичних витрат на сплату базової винагороди за договорами фінансового лізингу до рівня 5% або 7%, або 9% річних. Мінфін зацікавлений розвивати цей інструмент, який успішно використовується розвинутими економіками, і без якого важко уявити повноцінний розвиток малого бізнесу”, — заявив заступник міністра фінансів України з питань європейської інтеграції, голова ради Фонду розвитку підприємництва Юрій Драганчук.

Він вказав, що перевагою лізингової форми фінансування у порівнянні з традиційним банківським кредитуванням є відсутність необхідності внесення застави, невеликий розмір власного внеску ММСП у порівнянні з банківським кредитуванням, власником предмету лізингу залишається лізингова компанія.

“З огляду на таку перевагу лізингу, зазначена форма фінансування також є найбільш популярною серед мікропідприємців, оскільки дозволяє швидко та без необхідності внесення забезпечення отримати предмет лізингу — транспортні засоби, с/г техніку, інше обладнання, яке так необхідне у господарській діяльності майже кожного підприємця”, — заявив Драганчук.

За розповсюдженою інформацією, важливість включення лізингу до програми “Доступні кредити 5−7-9%” зумовлена тим, що було викривлення конкурентної боротьби за клієнтів між лізинговими фінансовими компаніями та банками, які завдяки участі у цій програмі можуть запропонувати набагато вигідніші умови фінансування інвестиційних проєктів.

“Включення лізингу до програми „Доступні кредити 5−7-9%“ не призведе до суттєвих, додаткових витрат бюджету, оскільки буде відбуватись фактичне заміщення банківських кредитів на фінансовий лізинг. Але завдяки цьому, держава створить рівні умови участі у своїй програмі для всіх основних гравців фінансового та банківського ринків”, — зазначив представник відомства.

Очікується, що включення лізингу до державної програми “Доступні кредити 5−7-9%” дозволить суттєво збільшити питому вагу інвестиційного компонента цієї програми, сприяючи зростанню капітальних інвестицій в економіку України.

 

 

Пропонуємо:

Зеленський підписав Закон про гарантування агрокредитів

Світове виробництво агротехніки може бути паралізовано

Мягкая робототехника увеличит количество роботов на фермах

Держава компенсуватиме 25% вартості за більшу кількість сільгосптехніки