Президент РФ Володимир Путін на Східному економічному форумі піддав сумніву тезу про українське зерно, необхідне бідним країнам для подолання голоду та не виключив імовірності обмеження експорту, інформує ВВС.

“Якщо виключити Туреччину як країну-посередника, то практично все зерно, яке вивозиться з України, спрямоване не в найбідніші країни, що розвиваються, а до країн Євросоюзу”, – заявив Путін.

Він вказав, що в рамках Всесвітньої програми продовольства ООН завантажено всього два кораблі з 87 та “вивезено 60 тисяч тонн продовольства з 2 мільйонів тонн”.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков стверджує, що до Азії відправлено 54 кораблі з приблизно мільйоном тонн зерна, до Африки – 16 із вантажем в 469 тис. тонн, до Європи – 32 корабля з 853 тис. тонн.

В Організації Об’єднаних Націй (ООН) спростували заяву голови РФ, повідомляє Reuters. Зокрема, представник ООН наголосив, що за підрахунками організації, 30% експортованого з України зерна постачається до країн, які найбільше потребують цієї продукції: до Китаю, Індії, Єгипту, Ємену, Сомалі та Джибуті.

Речник наполягає, що ціни на їжу у світі почали знижуватись, а українська агропродукція частково вплинула на падіння відповідного індексу.

“У серпні індекс цін на зернові Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) знизився на 1,4% порівняно з попереднім місяцем. Це падіння… було частково пов’язане з відновленням комерційного експорту з портів Чорного моря в Україну”, – заявив представник ООН.

Політолог Валентин Гладких у коментарі ЗМІ висловив точку зору, за якою РФ може зірвати зернову угоду, керуючись власними інтересами, і зокрема, мова про зиски з продажу зерна, тобто наявний суто меркантильний інтерес.

 

 

Пропонуємо:

До Ефіопії доставлено українське зерно

Порти відкрито: актуальний обсяг експорту зерна

ООН наполягає на необхідності продовження “Зернової угоди”

«Зерновий коридор» запрацював, вивезено 720 тис. тонн зерна

Британська розвідка попереджає про дезінформацію з російської сторони

Зернова логістика зробила збільшення показників вантажоперевезень УЗ

Блінкен заявив про глибоке розчарування країн від російської погрози щодо зерна

Румунія та Франція поставлять підписи в угоді про експорт українського зерна