Досвід регіонального представництва «UKRAVIT»

Як відомо, в основі успіху багатьох виробників лежить синергічне поєднання науки й практики, власного набутого досвіду й досвіду компаній, які супроводжують їх роботу в полі своєю технікою, препаратами, насінням, порадами. Препарати вітчизняного бренду «UKRAVIT» – засоби захисту рослин і комплексні висококонцентровані рідкі добрива перевірку полем пройшли успішно і продовжують доводити свою ефективність на практиці. До того ж всебічний професійний супровід в агротехнологіях від цього виробника мікродобрив і ЗЗР посилює надійність партнерського зв’язку. Продовжуємо цикл розповідей від господарників Хмельниччини.

Віктор Косюк, ФГ «Власник» (с. Миролюбне, Старокостянтинівський р-н, Хмельницька обл.):

– У нас сімейне господарство: з двома синами та іншою ріднею господарюємо на 500 га. Вирощуємо зернові й технічні культури, маємо 25 га саду й дещицю тваринництва – свині, вівці, бджоли. Врожаї отримуємо завжди непогані, правда, нинішнього року пшениця не перевищила 4 т/га, а ячмінь – 6 т/га, та і якість була гірша. Пшениця у нас – хороша культура, давала на круг 8 т/га, 6, іноді й 9 т/га, сорти – німецькі, вітчизняні теж є, але менше. Та цьогоріч вони посипалися всі. Остаточної відповіді не чув ні від кого – то зима м’яка, то весна холодна, то дія зайвих мінеральних добрив, то поєднання всіх чинників. Кукурудзи зазвичай збираємо на круг по 12 т/га, було, що гібрид Адевей давав й по 15 т/га у бункерній вазі. Іноді успішно сіємо повторні посіви – гречку або ранньостиглу сою. Вирощуємо насіннєвий соняшник за контрактом.

Зізнаюся, до вибору ЗЗР ставлюся обачливо. Ринок дуже стихійний, навіть із брендами трапляється «осічка». Та й дію препарату, його ефективність важко побачити. Ну, ще гербіцидний ефект більш-менш видно, якщо не завадить погода, звісно. Обираю «UKRAVIT» – усе ж український виробник, хочеться вірити йому більше. Поки що не маю жодних зауважень. Експериментую – застосовую десиканти, мікродобрива, засоби захисту рослин. І в полі, і в саду. В саду лишилася лише яблуня, а були груша, персик і абрикос. Для нашого регіону шкідники саду не становлять великої загрози, однак сильно докучають хвороби – борошниста роса і парша. Тому активно захищаємо сад фунгіцидами.

Техніка в господарстві найсучасніша, від брендів John Deere, Horsch, Berthoud, Lemken – я ж інженер насамперед, а вже тоді голова й агроном господарства. Здебільшого в нас поверхневий обробіток ґрунту, однак під деякі культури мусимо повертати оранку – наприклад, під ріпак, аби загорнути рештки кукурудзи. Хоча експериментуємо й із поверхневим, і з застосуванням глибокого рихлення, і з нульовим обробітком.

Павло Огреба, засновник ФГ «Огреба О. В.» (Старокостянтинівський р-н, Хмельницька обл.):

– Агрономів у родині немає, однак сівозміну витримуємо належну – вирощуємо пшеницю, ячмінь, кукурудзу, сою, соняшник, гречку. Нинішній рік був гірший для всіх ранніх зернових. Найпривабливішою культурою, мабуть, є кукурудза – вона й нині має непоганий вигляд. Однак теж буває лотереєю, якщо доводиться досушувати. Ще більша «гойдалка» у гречки, хоча на сьогодні для мене це найрентабельніша культура – 17 тис. грн/т, а у травні продавав взагалі по 19 тис. грн/т. Оскільки це – продукт харчування, то намагаємося мінімізувати хімічний вплив на врожай – один обробіток проти злакових і мікроелементи (гумати, бор, сірка). За сьогоднішніх умов і ціни її рентабельність поступається хіба що рентабельності коноплі та маку.

В «UKRAVIT» купуємо майже всі продукти на всі культури, співпрацюємо не перший рік, задоволені всім – і ціною, і якістю. На сої їх гербіциди, насамперед Флагман Екстра, подіяли особливо добре. Також беремо на соняшник, кукурудзу, зернові як мікродобрива Авангард Бор, Авангард Цинк, Авангард Стимул, сульфат магнію, так і гербіциди, інсектициди – словом, великий набір використовуємо. Важливо, що в «UKRAVIT» менеджери компетентні й оперативні, забезпечують професійний агрономічний супровід, що нам дуже важливо: підказують, консультують, навчають. У нас хороший парк сучасної широкозахватної техніки, була б можливість збільшити земельний банк, справилися б і з більшою площею. В обробітку ґрунту поступово відходимо від оранки, однак вона лишається під кукурудзу й соняшник, наявність вологи ще нам дає змогу це робити.

Давід Ожюм’є, власник ТЗОВ «Екотера» (Староконстянтинівський р-н, Хмельницька обл.):

– В обробітку 2 тис. га, вирощую пшеницю озиму, ячмінь, ріпак, сою, соняшник, кукурудзу, гречку. Працюю на Хмельниччині вже 10 років, було чимало партнерів із постачання насіння та пестицидів, котрі як продавці нерідко зникали з ринку. Інша справа – національний виробник «UKRAVIT», на тривалість співпраці з ним і розраховую. Особливо активну співпрацю з «UKRAVIT» розпочав рік тому: і насіння в них купую, і добрива, й препарати захисту. Розпочав користуватися послугами «Інституту здоров’я рослин» – замовив фітоекспертизу насіннєвого матеріалу, агрохімічне дослідження ґрунту тощо. Це дає змогу вдосконалювати систему живлення й захисту рослин. Продукти від «UKRAVIT» беремо дуже різні на майже всі культури, насамперед на сою, гречку, зернові. Користуємося й десикантами. Ми не оремо, навіть під кукурудзу. В нас дуже рельєфні ґрунти, відтак орати категорично не можна – родючий шар ґрунту миттю змиється у видолинки. Намагаємося лишати рослинні рештки, трохи менше чіпати ґрунт.

 

 

Пропонуємо:

Надійне партнерство

Синергія професіоналів