Що передувало – сільське господарство виробництву хліба чи навпаки? Запитання для сучасника видається абсурдним: мовляв, який може бути хліб без сільського господарства! Та, виявляється, не все так просто.

Археологічні знахідки в Ель-Харрі, або Чорній пустелі Йорданії (роботи велися під орудою науковиці з Університету Копенгагена Амайї Арранс-Отаг’ю) свідчать: люди використовували кам’яні печі для випікання хліба й 14 400 років (даль даленна за часом, годі й казати!) тому. Це є найдавнішим прямим доказом існування насущника, що виявлено за станом на поточний час. Прикметно, що випікання хліба в тогочасся випередило на 4000 років існування сільського господарства як такого. Як ся стало? Річ у тім, що саме виробництво хліба на основі дикорослих злаків поступово спонукало людство вирощувати ці самі злаки й відтак посприяло сільськогосподарській революції у період неоліту.

Власне, в чому полягала знахідка археологів? 24 шматочки, схожі на хліб, було знайдено в двох місцях на натуфійській ділянці мисливців-збирачів, відомому як Шубайка 1. Прикметно, що, крім хліба, в регіоні було знайдено насіння дикої гірчиці, кістки деяких тварин і навіть три різні види сиру! Отже, на додачу до давнього хліба – найдавніший сир, чи це не перший бутерброд у світі?! Чи взяли би такий на куштунок? Своєрідний? Авжеж, та кожен Івась має свій лас!

Й нинішня увага поважних аграріїв до «дичок» аж ніяк не на противагу вирощуванню культурних рослин – це свого роду поклик пращурів.

 

 

Пропонуємо:

В НААН оцінили врожай озимої пшениці

Мінагро: вивезти зерно лише залізницею неможливо

З неба все видно: супутник зафіксував російське судно з краденим українським зерном