Станом на 10 лютого від початку зими умови для перезимівлі озимих в Україні непогані, повідомляється в декадному огляді Укргідрометцентру.

Метеостанції взяли зразки з полів та встановили результати розвитку по областях.

«За узагальненням результатів відрощування на посівах озимої пшениці в окремих районах Донецької (6% зразків), Луганської (5% зразків), Сумської (20% зразків) та Харківської (14% зразків) областей виявлено незначну зрідженість посівів – не більше 10% загиблих рослин, що в межах природної розрідженості. Лише в окремих районах Херсонської та Рівненської областей відрощування показало високу зрідженість озимої пшениці – від 21 до 50%. Це слаборозвинені з осені рослини, які увійшли в зиму у фазах сходів і третього листа», – повідомляють агрометеорологи.

У пророщених зразках озимих жита, ріпаку, ячменю, багаторічних трав зрідженість не виявлена. Науковці кажуть про тенденцію зменшення кількості зимових опадів, почастішання змішаних опадів (дощ зі снігом).

Цьогоріч запаси ґрунтової вологи нижчі, ніж хотілося б, особливо у південних регіонах, повідомляє очільниця відділу агрометеорології Гідрометеоцентру України Тетяна Адаменко.

Спостерігається дефіцит опадів у січні та першій декаді лютого, в останні дні місяця прогнозують незначні опади, у південних та східних регіонах опадів не передбачається, сівбу радять планувати чим раніше, поки ґрунт має запаси вологи.

Зараз температури значно вищі за норму, ніж зазвичай, весна має розпочатися майже на місяць раніше.

 

 

Пропонуємо:

Держспоживслужба відзвітувала про озимину

В Україні через війну не зберуть 2,4 млн. гектарів озимих

В Україні озимі можуть пошкодити гризуни та льодова корка

Укргідрометцентр обстежив вплив морозів на плодові дерева

Погода — забутий чинник чи джерело оптимізму? Агрометеорологи встановили