Озимі культури та багаторічні трави зараз перебувають у стані зимового спокою, перезимівля відбувається задовільно. Втім, через перепади температур і опадів є велика ймовірність появи крижаної кірки, яка може пошкодити рослини, повідомляє Держпродспоживслужба.

Так, на глибині вузла кущіння температура за підзвітний період була на рівні 1-2 градуси морозу. У Держпродспоживслужбі повідомляють про мишоподібних гризунів у посівах озимих зернових, міграція шкідників поки стримує зволоження ґрунту від короткочасних опадів, зокрема дощу та снігу.

За розповсюдженими даними, по областях заселеність гризунами становить 27-50% обстежених площ, за середньої чисельності 1-3 житлових колоній/га. Заселеність багаторічних трав, садів, неорних земель, лісосмуг може бути на 78% обстежених площ за популяцією 1-3, в осередках Закарпатської, Запорізької, Одеської, Сумської, Харківської та Черкаської області до 4-5 колоній/га, в одній колонії налічується 3-8 житлових нір.

Знизилася кількість нір через затоплення талими водами до 30% (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська області).

Втім може бути підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, наприклад, у разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни можуть продовжити розмноження.

 

 

Пропонуємо:

З українських полів тікають миші

Площі під озимими серйозно скоротилися

Держспоживслужба відзвітувала про озимину

Укргідрометцентр відзвітував про проблеми озимих

Мінагро інформує: посіви озимих атакують мишоподібні гризуни

На посівах озимих зернових культур фіксуються хвороби та шкідники