На міжнародному ринку спостерігається надлишок зерна, особливо у сусідніх до України країнах, пише український Forbes з посиланням на Financial Times.

Йдеться про сільськогосподарський сектор Румунії та Польщі з Болгарією, там місцеві фермери вже вимагають більшу компенсацію ніж запропоновану від ЄС у €56,3 млн. Румунія отримає €10 млн, Польщі буде виділено €29,5 млн, Болгарії – €16,7 млн.

Зовсім нещодавно Єврокомісія запропонувала €56,3 млн. для помʼякшення наслідків від зерна, що стало їхати з України, йшлося навіть про наслідки, викликані «надмірною пропозицією».

Цьогоріч наприкінці січня Румунія, Болгарія, Чехія, Угорщина, Польща та Словаччина написали спільного листа до ЄС, закликаючи до термінової відповіді для стримування впливу «значного зростання» українського зерна на місцеві ринки.

Президент Румунії Клаус Йоганніс вказав на «величезні збитки», яких зазнала його країна та попросив Брюссель про збільшення компенсації, румунські торгові групи теж відреагували, і зокрема Форум професійних фермерів і переробників пригрозив загальнонаціональними протестами наступного місяця. Причина – компенсація, яку назвали “сміховинною”.

27 березня президент Євроради Шарль Мішель визнав роль Румунії у створенні альтернативних експортних маршрутів для України, пригадав про життєво важливий дохід Україні, але не забув, що «це негативно позначилося на румунських фермерах». Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький також запросив більшу суму. У Польщі імпорт дешевого українського зерна дестабілізував місцевий ринок, принаймні, про це кажуть. Так, фермер і лідер сільськогосподарського руху «Агроунія» Міхал Колодзейчак сказав, що влада має дозволяти тільки транзит українського зерна, яке рухається до кінцевого пункту призначення за межами Польщі.

 

 

Пропонуємо:

УЗ: скасовано 150 зернових вагоновідправок

Україна припинить возити зерно до Польщі

Україна-Польща: транзит зерна буде спрощено

Війна вплинула на світову вартість зерна, – Сольський

Стало відомо, який обсяг зерна відправлено до Африки та Азії

Зерно: польські фермери готові зіпсувати візит Зеленського до Варшави

Оголошено підозру організатору масштабної розтрати зерна із Держрезерву

В українському уряді припускають можливість подовження заборони на експорт зерна до ЄС

Румунські сільгоспвиробники погрожують загальнонаціональною акцією протесту через українське зерно