Порівняно з 2021 роком площі під озимою пшеницею в Україні скоротились на 40-45%, інформує пресслужба ВАР з посиланням на заяву заступника голови Всеукраїнської Аграрної Ради Дениса Марчука.

Головна причина такої тенденції – наслідки війни, відсутність коштів у фермерів та погодними умовами.

«Окупація, бойові дії, зруйновані господарства, заміновані поля, проблеми з логістикою – призвели до зменшення можливостей аграріїв гідно провести посівну. Відсутність коштів змушує фермерів менше використовувати сучасні технології та вносити добрива. Це позначиться на врожаї 2023 року, хоча минулий сезон уже показав падіння обсягів збирання традиційних культур майже на 50%», – вказав Д. Марчук.

Заступник голови ВАР запевняє, що скорочення посівних площ ніяк не загрожує продовольчій безпеці України, оскільки вітчизняні аграрії збирають більше за потреби внутрішного ринку.

«Ті аграрії, на полях яких ведуться бойові дії, або мають заміновані землі, чи ті, що виїхали з окупації, можуть швидко поновити свою господарську діяльність. Ці бізнесмени – не новачки в агробізнесі, вони мають досвід та бачення, як має працювати успішне агропідприємтво. ВАР неодноразово пропонувало на законодавчому рівні надати можливість таким фермерам отримати на пільгових умовах державні землі, в тому числі й землі Національної академії аграрних наук України. При отриманні основного засобу виробництва аграрії швидко відновлять господарства, а разом з тим утворяться нові робочі місця та сплачуватимуться податки», – пояснив Марчук.

 

 

Пропонуємо:

Пшениця рекордно здорожчає – МінАПК

Через дощі та хвороби погано зав’язались абрикоси

Шкідники активно розвиваються у посівах озимих

НААН України повідомив про стан посівів озимих

Пшеницю з України активно купляють Саудівська Аравія та Йорданія

У наступному році посівні площі основних зернових скоротяться на 25%

В Україні склалися сприятливі умови для перезимівлі озимих — Укргідрометцентр

У посівах озимих зернових фіксується слабка вегетація – Держпродспоживслужба

Озимим потрібні добрива по мерзлоталому, але плюсові температури на заваді цьому — експерт