В Українській зерновій асоціації підрахували, скільки зерна було вкрадено країною-агресоркою з початку повномасштабного вторгнення. Мова йде про близько 4 млн. тонн українського зерна, яке куплялипідсанкційні країни, заявив в інтерв’ю Інтерфакс-Україна президент УЗА Микола Горбачов.

Він вказав, що торгувати краденим товаром росіянам стає складніше, адже покупці обережно ставляться до такої агропродукції. Нещодавно Лівія відмовилася купувати таке зерно.

«За краденим зерном кораблі заходять як злочинці – вночі: відключають GPS-трекери, проходять як невидимки, вантажаться, а потім йдуть у невідомому напрямку. Однак програма marine traffic дає змогу відстежити, куди ці кораблі прямують, скільки і що перевозять» – проінформував Горбачов.

Президент УЗА також наголосив, що у нас крадуть не лише зерно, а й покупців.

«Під час війни Росія використовує механізм блокування України як великого експортера, щоб самій працювати в країнах нашого традиційного збуту. Якщо Україна платить мільярди за простій, то у РФ простоїв немає. Їхня пропозиція для клієнта може видаватися кращою», – заявив Горбачов.

Він звернув увагу, що РФ таким методом вдалося зміцнити позиції на ринку найбільшого імпортера пшениці – Єгипту.

«Покупці зерна потребують ритмічних поставок, щоб завантажити роботою свої млини. Вироблене на них борошно потрібне для випікання хліба. Покупець змушений обирати більш надійного постачальника – це основна причина втрати Україною своїх ринків збуту зернових», – вказав керівник УЗА.

Він також підкреслив, що всі факти крадіжки документує Міністерство закордонних справ України.

«Я впевнений, що Україна отримає компенсацію за все вкрадене зерно», – вказав Горбачов.

 

Пропонуємо:

Експерти продовжують підраховувати прямі втрати АПК від війни

Єврокомісія чекає скасування обмежень на українську агропродукцію