На заході фермери останніми роками зосередили увагу на вирощуванні лікарських трав, які використовуються у фармацевтиці, косметиці та харчових продуктах, розповів директор компанії «Добротрав» Євген Шумейко під час конференції «Плодоовочевий рух України-2023» у Львові.

Сільгоспвиробники Західної України перекваліфікувалися з борщового набору на цю нішу, адже ринок є багатообіцяючим, навіть попри складнощі.

«Є тренд на здорове харчування, а лікарські трави та спеції — це якраз те, що для цієї галузі», — заявив Шумейко, – «Світовий ринок трав зростає з кожним роком. Незважаючи на війну, нашими покупцями трав є США, Японія, Китай, Індія та країни ЄС, найчастіше Німеччина, Болгарія, Польща».

Сировина має бути якісною, і задля визнання належного рівня міжнародних ринкових стандартів існує своя система оцінки. Зараз попитом користуються трави з логотипом «Органік», зокрема бузина, валеріана, меліса, кропива, подорожник та шавлія. Шумейко повідомив, що Сполучені Штати є основним споживачем шавлії.

В Україні та ЄС ціни на лікарські трави зростають, минулоріч арніка пропонувалася по $250-300/кіло, адже технологія її виробництва є особливою: рослина карпатська та потребує комплексу сприятливого клімату і вологості. Окрім того вчені виявили протиракові властивості арніки та її ціна піднялася щонайменше втричі. Сушені пелюстки волошки теж купляють охоче: $25/кіло.

 

 

Пропонуємо:

Аграрії суттєво нарощують посіви гороху

Наші сільгоспвиробники зосередилися на сої

Аграрії перемикаються на нішеві культури

Під час війни: аграріям доведеться створювати ТОВ, є законопроєкт